Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 3 (1976) 1

Nordic Archaeological Abstracts 74, Viborg, 1975, 75 kr.

Henrik Thrane

Side 228

Ganske vist har vi gode bibliografier om skandinavisk arkæologi, hh. oversigterne i Fortid
og Nutid, Viking og Swedish Archaeological Bibliography, men de udkommer desværre

Side 229

med flere års mellemrum. Den nye fællesnordiske årsbibliografi skulle således afhjælpe et behov for hurtig information. Ideen, lay-out og opbygning er kopieret fra det britiske modstykke, som har kørt i mange år. Stoffet deles op i almen, de gængse perioder, ældre stenalder etc., vik., middelalder, postmiddeialder og blandede perioder. For hver titel anføres fuld bibliografi, samt et kort resumé. Formålet er at lette informationssøgningen.

Der er underlige ting taget med; hvad Erik dippings rustning, ikonografi, grevinde Danners personlige møntsamling eller motivet harejægere har med arkæologi at gøre er svært at se. Der kunne godt renses ud blandt de 513 titler. Det er et meget bredt spektrum fra pollenanalyse over textilteknisk terminologi til stednavneforskning der redegøres for. Nogle ting er faldet ud af stikordsregistret og de svenske og norske udgravningsrapporter burde udspecificeres i registret, selvom særskilt abstract ikke er nødvendig. Studenteropgaver hører efter min mening ikke hjemme i NAA, heller ikke når de stencileres.

Arkæologiens situation vises af det forhold at over 60 % af artiklerne er kildepublikationer, udgravningsrapporter især. Det er utvivlsomt et af de forhold der gør arkæologien svært udnyttelig for historikerne, beklageligt, men forårsaget af den nødsituation, som samfundet har placeret arkæologien i. Såvel for historikere som arkæologer fra alle perioder bør NAA blive et hyppigt benyttet søgeredskab. Jeg håber de energiske udgivere kan fortsætte som de er begyndt.