Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 3 (1976) 1

D. M. Loades: Politics and the Nation 1450-1660. Obedience, Resistance and Public Order. The Harvester Press and Fontana, Brighton, 1974. 484 s. £5.00.

Knud J. V. Jespersen

Side 266

Engelske forlæggere kappes i disse år om at sende nye flerbinds englandshistorier ud på et tilsyneladende umætteligt marked. Med det foreliggende arbejde af dr. D. M. Loades, senior lecturer ved Durham University, går også The Harvester Press ind i denne kappestrid. Dr. Loades' værk er første bind i en nystartet serie, The Fontana Library of English History, der redigeres af G. R. Elton. Seriens erklærede målsætning er »to reinterpret familiar and unfamiliar aspects of English history« - en ikke ualmindelig målsætning for disse serier - det er derfor i dette lys, bogen skal vurderes.

Det typografiske udstyr er nydeligt, og fremstillingen er skrevet i et letflydende og sobert sprog. Oversigten lettes betydeligt ved, at hvert hovedafsnit indledes med et kort resumé af afsnittets tese. Der er dog sket en meningsforstyrrende ombytning af teksten på side 275-77: side 275 skal ombyttes med side 277.

Dr. Loades har på forhånd begrænset sit tema til kun at omfatte »the relationship between the Crown and the 'political nation', and other factors are taken into account mainly as they affected that relationship« (s, 18). Dermed har han udelukket f. eks. sociale, økonomiske og udenrigspolitiske forhold fra at spille en rolle i fortolkningen, og dermed har han entydigt lagt sig fast på »the liberal/constitutional view« (Lawrence Stone's udtryk), der først og fremmest repræsenteres af professor Elton. Den nytolkning, man kan vente at finde, rækker derfor ikke ud over disse rammer.

Bogens hovedanliggende er en nyfortolkning af tudorperioden, og hovedtesen er kort, at tudorernes kongemagt var stærk og stabil, dels fordi de omhyggeligt respekterede den middelalderlige konception om »good lordship«, hvortil de føjede et nyt element, »the royal supremacy«, dels fordi de ligeså omhyggeligt undgik en præcis definition af grænserne for det kongelige prærogativ og dermed af magtdelingen mellem kronen og »the political nation«. Da stuarterne forsøgte dette, brød det gamle system sammen i den engelske revolution.

Det forekommer unægtelig overdrevet at kalde dette for en nyfortolkning, for den

Side 267

indeholder ganske de samme elementer, som G. R. Elton benyttede i England under the Tudors (1955): det senmiddelalderlige systems utilstrækkelighed i 1530'rne, Thomas Cromwell's fremtrædende rolle ved etableringen af »the royal supremacy« og Elizabethperiodensom en konservativ konsolideringsperiode. I hovedlinierne er dr. Loades' »nytolkning«således stærkt afhængig af den elton'ske tolkning, og det gælder også i detaljen, hvilket fremgår af talrige verbale overensstemmelser hermed rundt omkring i bogen (sml. f. eks. s. 302 og Elton, op.cit., s. 362). Den bør derfor hellere karakteriseres som en præcisering og - iøvrigt tiltrængt - udvidelse af den elton'ske tolkning, hvilket også i sig selv er fortjenstfuldt. Det er således værdifuldt - og vist også første gang - at propagandaaspektet udtrykkeligt inddrages i fortolkningsgrundlaget, og som følge af den vide tidsramme (1450-1660) undgår forfatteren at betragte tudor-perioden isoleret; dens forbindelser bagud og fremefter fremstår med stor klarhed, og heri ligger nok bogens væsentligste fortjeneste.

Dr. Loades' bog er redelig, solid og læseværdig, selv om den ikke repræsenterer den
nytolkning, som seriens målsætning kunne vække forventninger om.