Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 3 (1976) 1

Ingwer Ernst Momsen: Die Bevölkerung der Stadt Husum von 1769 bis 1860. Versuch einer historischen Sozialgeographie. Schriften des geographischen Instituts der Universität Kiel, Band 31. Kiel, 1969. 422 s.

G. Japsen

Side 286

Ovennævnte bog udgør 2. del af en dissertation (fremlagt 1968), hvis 1. del udkom i trykken i 1974 med titlen »Die allgemeinen Volkszåhlungen in Schleswig-Holstein in dånischer Zeit 1769-1860« som bind 66 af »Quellen und Forschungen zu Geschichte Schleswig-Holsteins«. I denne 1. del, der er af stor interesse for alle, der beskæftiger sig med statistiske befolkningsundersøgelser, gives en historisk fremstilling og en vurdering af de danske folketællinger før 1864, medens 2. del udnytter folketællingsmaterialet, suppleret med andre kilder vedrørende Husum, til et »forsøg i historisk socialgeografi«. En tilsvarende undersøgelse kan ikke gennemføres for tiden efter 1864, da alle tællingslister til de tyske folketællinger frem til 1945 er blevet kasseret.

Momsen behandler i seks afsnit den samlede befolkningsudvikling, befolkningens demografiskeog sociale struktur, landskabets indflydelse på socialstrukturen, samfundsforholdenesindvirkning på det undersøgte geografiske område (herunder de landsbyer, der støderop til Husum) og vandringerne som geografisk og socialt fænomen. Den minutiøse fremstilling ledsages af et stort antal tabeller og illustreres af mange kort. Som bogens titel siger, er undersøgelsen koncentreret omkring købstaden Husums lokale forhold, men forfatteren inddrager til sammenligning et så betydeligt materiale fra det øvrige Slesvig,

Side 287

at arbejdet generelt er af værdi ved studiet af købstadsforhold i det pågældende huir
dredår, især i Hertugdømmerne.

Adskillige af forfatterens resultater vil være af mere almindelig interesse for danske læsere. Et par eksempler vii formodentlig vise dette. Der er i første række oplysningerne om byens store kvægmarkeder, der var endestationerne for de store studedrifter fra Jylland. Momsens materiale tillader endvidere entydigt den ret overraskende slutning, at Husum - til trods for at byen kun ligger en halv snes kilometer nord for Ejderen - havde relativt ringe forbindelse med Holsten. Husums opland var egnene vest og nord for byen: Husum amt, Ejdersted, Bredsted amt og Vesterhavsøerne. I dette område var i 1860 24,4 % af byens indbyggere født mod kun 4,1 % i Vest-Holsten. Af speciel interesse er oplysningerne om latinskoleelevernes geografiske herkomst: i perioden 1801-50 kom 40 % af disse fra byens opland, 24% fra selve Husum, 15 % fra Tønder amt, 12 % fra det østlige Slesvig og kun 9% fra de nære Holsten (heraf 8% fra det vestlige Holsten). Et vedføjet kort viser på iøjnefaldende måde, at skolens rekruteringsområde standsede brat ved Tørninglens og enklavesognenes grænser.