Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 2 (1975) 1

Lizzie Carlsson: »Jag giver dig min dotter«. Trolovning och äktenskap i den svenska kvinnans historie II. Skrifter utgivna av Instituttet for Rättshistorisk Forskning, Serie I, Rättshistoriskt Bibliotek, bd. 20, Lund 1972, 330 s.

Inger Dübeck

Side 231

I 1965 udsendt Lizzie Carlsson sit første store arbejde om kvindens retsstilling under samme titel.1 Nu foreligger bind 11, som efter Lizzie Carlssons egne oplysninger skulle rumme en skildring af den kanoniske ægteskabsrets indtrængen i Sverige og især yde væsentlige bidrag til forståelsen af kvindens hustrumyndighed og af hendes almindelige, herunder formueretlige, retsstilling. Desværre har tid og kræfter ikke stået mål med omfanget af projektets betydning. Forfatteren har følt sig tvunget til at nøjes med en undersøgelse dels af reglerne om ægtskabs indgåelse efter kirkeritualerne og dels af problemer forbundet med den retlige relation imellem mor og barn. Ingen af de nævnte hovedafsnit kan dog efter forfatterens egne oplysninger opfattes som fuldbyrdede.

I et indledende tilbageblik forsøges en rekonstruktion af de gammelsvenske ægteskabsskikke. De skulle være blevet fortrængt ved de kanoniske regler, der fulgte med kristendommen ind i Sverige, men ikke desto mindre have bevist deres levedygtighed helt frem til 1734. Den kanoniske ægteskabsrets kilder er viet et særligt afsnit, som især vedrører dekretaleretten, ritualer og lokal kirkeret. Især bryllupsritualer havde forfatterens interesse. Hun undslog sig ikke for at søge oprindelsen til germanske bryllupsritualer i en indogermansk urtid og forfulgte dem med personligt engagement helt frem til den protestantiske episkopalkirke i vore dages Amerika.

Som konsekvens af svenskernes fastholden ved de hedenske ritualer skulle paverne have forsøgt at gennemtvinge efterlevelsen af den kanoniske gteskabsret. kapitel 10 omtales nogle breve fra Alexander 111 om flerkoneri, forstødelse, barnemord, incest og sodomi, som dog for en dels vedkommende hører hjemme i strafferetten, samt et brev fra Innocens 111 efter 4. laterankoncil om slægtsgradueringen. Problemet om, hvorvidt kanonisk rets lære om sponsalia de presenti og sponsalia de futuro havde fundet vej ind i de danske og svenske ritualer, er trukket ud til selvstændig behandling, i hvilken forbindelse forfatteren støttede sin argumentation på en retssag, som fandt sin afgørelse i København 1419.

De retlige problemer, som udsprang af barnefødsel i ægteskab vedrørte dels



1 Anmeldt i H.T. 12. r. bd. II (1966-67), p. 216-18 af undertegnede. Om andre recensioner henvises til Nordisk Råttshistorisk Litteratur 1956-65 af Signe Carlsson i: Rattshistoriskt Bibliotek Ser. I, bd. 19, Lund 1972, under Nr. 1482, s. 193.

Side 232

de arveretlige, og dels de kirkeretlige hensyn. Dåben underkastes følgelig en indgående analyse, hvorunder omtales det åndelige slægtsskab, som stiftes ved dåben, og dets betydning for ægteskabsbetingelserne efter kanonisk ret. Efter et kapitel om udsættelse af børn følger to exkurser om henholdsvis gradueringssystemeti kanonisk og svensk ret og om vandøsningen ved dåb. En sammenfatningpå tysk og et udmærket noteapparat afrunder afhandlingen.

Blandt Lizzie Carlssons fortjenester som forsker bør fremhæves hendes ønske om at sætte svensk retsudvikling ind i en bredere europæisk sammenhæng og hendes interesse for andre nordiske retssystemer end det svenske. Hendes arbejder om kvindens ægteskabelige retsstilling blev derfor aldrig uden interesse for dansk forskning.