Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 2 (1975) 1

Pre-Reformation Germany. Edited by Gerald Strauss. Stratum Series. General Editor J. R. Hale. Macmillan, London and Basingstoke, 1972. 452 s. £ 5,95.

Alex Wittendorff

Side 225

Hensigten med Stratum-serien er at samle artikler fra fagtidsskrifter og afsnit fra udsolgte eller ikke-engelsksprogede bøger omhandlende emner, om hvilke der ikke foreligger tilfredsstillende monografier. Det er altså ikke nødvendigvis helt nye forskningsresultater, der præsenteres i seriens bind, men derimod et håndplukket udvalg af, hvad der gennem de senere årtier er skrevet om vedkommende emne, veludstyret med noter og bibliografier.

Bindet om Tyskland før reformationen er et godt eksempel på, at et sådant program for en videnskabelig serie er berettiget. Der er naturligvis skrevet bøger om emnet før - man kan f. eks. minde om Willy Andreas, Deutschland vor der Reformation, som i 1959 oplevede sin 6. udgave. Men der har været en udtalt tilbøjelighed til at sætte det store skel ved Luther og mere eller mindre bevidst behandle den forudgående periode som en ikke nær så interessant »ventetid« før de store begivenheder tog fart. Dette har nok sin rod i mere eller mindre klart formulerede forestillinger om den store mands ideer som historiens vigtigste drivkraft, forestillinger som netop inden for reformationshistorien synes at have været særlig sejlivede. Det er måske en glædelig manifestation af nye overvejelser om historiens væsen, der kommer til udtryk i den voksende interesse blandt tyske forskere for at analysere årtierne forud for Luther på denne periodes egne vilkår for ad denne vej at kaste nyt lys over reformationens årsager og forudsætninger. Og det er bl. a. en række resultater af disse bestræbelser, der nu foreligger samlet i den her omtalte bog.

Det er indlysende, at bogen hverken hvad angår emner eller synspunkter kan danne et sammenhængende hele. Man møder traditionel og gammelkendt forskningsom f. eks. Fritz Hartungs artikel om rigsreformen 1485-1495 og Paul Joachimsens om humanismen, mens K. S. Bader og Bernd Moeller repræsenterernyere

Side 226

rernyeresynspunkter på tilgrænsende emner. Moellers artikel, der oprindeligt var et foredrag, handler om de religiøse forhold i Tyskland forud for reformationenog fremhæver som en af dennes vigtigste forudsætninger den vældige vækst i det kirkelige og religiøse liv, der kan konstateres. Man kunne have ønsket,at bindets redaktør i stedet for dette foredrag havde valgt at gengive nogle afsnit fra Moellers lille, men vigtige bog fra 1962, Reichstadt und Reformation,hvor de samme tanker præsenteres i en bredere sammenhæng og derformere overbevisende, idet de religiøse strømninger her sættes i forbindelse med de sociale bevægelser i årene forud for reformationen.

Blandt bogens øvrige afsnit skal især fremhæves en artikel fra 1950 af en af veteranerne inden for tysk landbo- og socialhistorie, Friedrich Liitge, som her har samlet de vigtigste argumenter for et af sine hovedsynspunkter: at hvis man absolut vil sætte et skel mellem en »middelalder« og en »nyere tid«, må dette skel anbringes omkring 1350 og ikke omkring 1500.