Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 2 (1975) 1

Schiffahrt und Häfen im Bereich der Handelskammer Flensburg. Udg:. Industrie - und Handelskammer zu Flensburg. Schriften der Gesellschaft fur Flensburger Stadtgeschichte e.V., Nr. 21. Red.: Dr.Hans-Friedrich Schütt. Flensburg 1971.

Anders Monrad Møller

Side 203

Bogen er udgivet i anledning af Flensborg Industri- og Handelskammers 100års jubilæum, men er ikke et egentligt jubilæumsskrift. Sigtet er at behandle skibsfart og havne fra tidlig middelalder frem til nutiden indenfor det område, som var handelskammerets virkefelt i tiden 1870 til 1920, d. v. s. kyststrækningen fra Slesvig til Haderslev, fra Tønder til Brunsbiittel og vandvejene på tværs, herunder Ejderkanal og Kielerkanal. En noget uhåndterlig størrelse tidsmæssigt og geografisk, så meget desto mere som bogen er disponeret topografisk: By for by starter man så langt tilbage, man nu kan komme, og slutter så stort set ca. 1920, idet kun området syd for den nuværende grænse er summarisk behandlet frem til efter 2. verdenskrig. Et indledende afsnit af sammenfattende karakter formår dog delvis at samle de noget spredte indtryk.

Slesvig gennemgås f. eks. med stærk vægt på Hedeby og selve Slesvig i det 11-14 årh., hvorefter man på een side bringes frem til 1880'erne, da byen igen bliver interessant på grund af et enkelt stort rederi. Man får ikke meget at vide om transportmulighederne til og fra i det mellemliggende tidsrum. - Dette er nok bogens mest udprægede eksempel på en traditionel interesse for søfartshistorie forstået som sejlads med en bys egne skibe enten i forbindelse med storhandel (Flensborg i det 18 årh.) eller i eksotisk trampfart (Åbenrå i det 19 årh.). Til gengæld skal det indrømmes, at man får nogle ganske spændende små afsnit om skibene fra Arnis, Maasholm og Kappeln, som med baggrund i godsdriftens udvikling i det 18 årh. tager sig af fødevareeksporten suppleret med almindelig fragtfart på hele monarkiet og i hele Østersøområdet frem til de ndrede efter 1864. Her er det bedste eksempel på opfyldelse af forordets løfte om at inddrage såvel politiske som økonomiske faktorer i gensidig sammenhæng.

Af bogens 15 forfattere har de, der har behandlet afsnittene om Flensborg, om hvalfangsten og om kanalbyggeriet været favoriseret af den foreliggende litteratur; væsentligt svagere står et afsnit som det om færgefarten i vadehavet. Her har egentlige kildestudier været nødvendige, men den strengt topografiske fremstilling har karakter af opremsning. Katalogformen — alle nævnt, ingen

Side 204

glemt - stikker iøvrigt også hovedet frem i behandlingen af den nyere flensborgskerederihistorie.

Blandt værkets fortrin bør nævnes illustrationerne, herunder de informative billedtekster, samt de ganske festlige prosaindskud af ofte anekdotisk indhold. Hvem vidste f. eks. at også Kielerkanalen startede med en brækket spade? Derimod kunne man godt have ønsket sig nogle flere kort over havne og kanaler, det indlagte landkort er pittoresk, men gnidret.

Trods den oversigtsmæssige karakter er værket nyttigt som introduktion og i kraft af den fyldige litteraturliste. (Nøgle til forkortelser mangler dog). Selvom forordet tager afstand fra, at dette skulle være en egentlig slesvig (-holstensk) søfartshistorie, så antager en behandling som denne dog automatisk omend indirekte karakter af en slags status over forskning og litteratur. Og i den forbindelse kan man ikke undlade et lille hjertesuk over, at den sidste danske behandling af samme emne i et lignende omfang - Danmarks Søfart og Søhandel, red. Bering Liisberg - stammer helt tilbage fra år 1919!