Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 1 (1974) 1

E. Aner og K. Kersten: Die Funde der älteren Bronzezeit des nordischen Kreises in Danemark, Schleswig-Holstein und Niedersachsen, Band I, Frederiksborg und Københavns Amt. XXXVI + 205 s. og 175 plancher samt et hefte kortbilag til bind 1-2. Nationalmuseet og Karl Wachholtz, Neumünster, 1973. 385.25 kr.

Henrik Thrane

Side 514

Der er hausse i broncealderen i disse år og med dette første bind indledes den største publikation af dansk broncealderkildemateriale, som endnu er påtænkt. Man kunne næsten ryste på hovedet og tænke at det stof måtte da være publiceretgrundigt forlængst med Vilhelm Boyes fine bog om egekisterne og Broholms4 bindsværk fra 1940'erne. Men baggrunden for det nye initiativ er netop

Side 515

den groteske, at den måske mest iøjnefaldende danske oldtidsperiode stadig var specialisternes paradis. Hver forsker måtte samle sig sit eget kildemateriale og rejse land og rige rundt for at se på museumsmagasiner. Når afhandlingerne så udkom uden tilsvarende publikation af kilderne, var resultaterne ukontrollable uden nye rundrejser som f. ex. Randsborgs bog (se nedenfor). Broholm nøjedes med en summarisk opremsning af gravenes indhold, gengav kun en brøkdel i fotografier og udelod mange fund som ikke var så vel oplyste.

Formålet med den nye publikationsrække er at gengive ældre broncealders kildemateriale in extenso, og det ser ud til at være godt nået. Det skal understreges at bogen er en ren materialepublikation. Et væsentligt fremskridt er, at gravplaner gengives (ligesom hos Boye) samt kortbilaget, hvor alle fundsteder plus alle gravhøje og stengrave er indtegnet. Kortet er i målestok 1:100.000 og tillader detailstudier af fundfordeling, men desværre er det skredet i trykningen så vistnok alle punkter ligger lige præcis en signaturbredde forrykket. Der mangler nogle høje, og høje er ikke altid skelnet korrekt fra stengrave. Naturligvis mangler der også andre fundsteder, selv efter 15 års arbejde kan man ikke forvente en 100 % dækning.

Selvom bogen behandler ældre broncealders fund er alle metalsager fra stenalderen med, og enkelte fra yngre broncealder er smuttet med. På kortet er f. ex. alle broncealderhøje med, også de yngre, så der er ikke fuld dækning mellem kort og tekst + billeder. Det er uheldigt, faktisk burde yngre broncealders fund være taget med - men de må så publiceres separat.

Bogen indledes med et rids af geologien af Sigurd Hansen. Dette første bind indeholder 598 fundsteder med ialt 384 grave sammenlignet med de 244 grave hos Broholm. Det er ikke så meget kvantiteten, som kvaliteten dci er øget i det nye værk.

Trods et meget grundigt korrekturarbejde er der fejl, f. ex. mangler mængdeangivelser
på pi. 58.

Som dansk broncealderforsker må man græmmes over, at dette er et rent tysk foretagende. I 1958 overtalte projektlederen Dr. Kersten fra Slesvig den daværende rigsantikvar og leder af Nationalmuseets oldtid hertil; arbejdet skulle udføres på 5 år og har gået på fuld kraft - og gør det stadig - et klart udtryk for hvorledes fundmassens omfang undervurderedes. Der er dog god grund til at beundre indsatsen og resultatet. Publikationens kvalitet er fremragende, mage til oldsagstegninger er ikke set siden Magnus Petersens fra 1800-tallet. Talrige væsentlige udgravninger, som f. eks. Vebæks fra Gladsaxe og Karlstrup kommer nu frem fra arkiverne og mange studier vil kunne skrives ud fra det materiale, som indeholdes i bogen.

Værket tegner til at blive en modelpublikation, som ikke kan undgå at anspore til nye studier og til nye publikationsanstrengelser fra dansk side (yngre broncealder). Men man kunne have ønsket at den var resultatet af en dansk indsats. t/ •/. ti