Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 1 (1974) 1

K. Randsborg: From Period III til Period IV. Nationalmuseets Skrifter. Arkæol- Hist. række bd. XV, København 1972, kr. 69.-.

Henrik Thrane

Klavs Ravnsborgs diputats behandler periodegrænsen mellem ældre og yngre broncealder ud fra den these at udviklingen i Danmark foregik med forskellig hastighed. I Thisted amt, på Bornholm og de nordfrisiske øer findes per. 111 typer i grave, som dateres til per. IV, disse retardationsgrave kaldes subperiode 111, idet de opfattes som udtryk for lokal konservatisme mens den nye per. IV stil samtidig anvendtes navnlig på Sjælland.

Grundlaget for thesen er 132 fund fra Sydskandinavien og Nordtyskland, men en kritisk vurdering af disse funds videnskabelige værdi savnes. Materialet er ret spinkelt og andre tolkninger af fænomenerne kunne nok anlægges. En drøftelse af selve periodiseringsgrundlaget og af tolkningen af overgangsfænomener ved de kunstige periodegrænser af selve fornyelsesprocessen havde øget arbejdets værdi. Randsbogs methode er en typologisk findeling af genstandstyperne og en datering af dem ud fra de kombinationer som forekommer. Den typologiske inddeling er tit drevet meget langt, flere typer rummer blot 2-3 exemplarer, men uden en sådan fintypologi, som kan synes overdrevet for ikke arkæologer, kan fundene ikke bearbejdes tilstrækkeligt nuanceret. På visse punkter er sammenligninger mellem f. ex. mellemeuropæiske og lokale danske typer dog underlig løs og harmonerer ikke med den ellers anvendte methode. Netop disse sammenligninger har en afgørende betydning for Randsborgs these, idet han antager per. IV's samtidighed med den mellemeuropæiske periode Ha A 2 og bygger en væsentlig del af dateringen af de danske fund på denne jævnføring.

Det er ikke nogen letlæst bog, heller ikke for arkæologer, man skal ustandselig blade frem og tilbage mellem de enkelte afsnit for at kunne følge dokumentationen. En kombinationstabel havde lettet læsernes arbejde meget. Der er mange rigtige iagttagelser, men materialet er tyndt og er svært at kontrollere, hvis man ikke kender stoffet så godt som Randsborg (og det gør få). Afhandlingen slutter sig til en tidligere artikel og burde som den være trykt i et fagtidsskrift. Ufuldstændige henvisninger i katalog og fundlister, dårlige illustrationer og øslen med papiret (12 tryksider kunne spares) og besværet med at læse aldeles uvante udtryk på engelsk (nordisk broncealderlitteratur skrives normalt på tysk eller vore egne sprog) gør benyttelsen af bogen irriterende. Den er kort sagt en bog for specialister. Honrik Thranr