Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 1 (1974) 1

lan H. Nis'h: Alliance in Decline. A Study in Anglo-Japanese Relations 1908— 1923. University of London, Historical Studies XXXIII. London, The Athlone Press, 1972. xii + 424 s., 3 kort. £ 7.50.

Niels Amstrup

Side 550

Bogen kan betragtes som en direkte fortsættelse af forfatterens tidligere studie over den engelsk-japanske traktat fra 1902 (anmeldt i HT 12 111, s. 346 f), og den følger i sin disposition og metode nøje linierne fra den første bog. Tilsammen danner de to bøger en studie over denne alliances opståen, udvikling og afslutning.

Forfatteren påpeger, at udenrigspolitikkens vilkår gradvis ændrede sig bl. a. som følge af, at kommunikationerne blev hurtigere, og at de to lande - især Japan - blev mere afhængige af den offentlige mening og af pressen. Forfatteren gør dog ikke i fremstillingen megen brug af dette synspunkt, og hans kildemateriale er næsten udelukkende de diplomatiske korrespondancer og andre officielle akter.

Vigtigere at holde sig for øje er det, at de politiske vilkår for alliancen ndredesgrundlæggende.

Side 551

dredesgrundlæggende.Da alliancen blev dannet, var den overvejende et anliggendealene mellem de to parter, og den vedkom kun i ringe grad deres forhold til andre lande. To afgørende forhold kom imidlertid til at præge alliancens senere år. Det første var, at England kun ved fortsatte indrømmelservar i stand til at influere på Japans adfærd. Det andet, at hensynet til andrelande kom til at spille en voksende rolle for begge alliancepartnere. Her var navnlig USA's holdning af stor betydning, men for Englands vedkommende spillede hensynet til dominions efterhånden en ikke ringe rolle.

Forfatteren viser, at disse forhold virkede ind under forhandlingerne om fornyelsen af alliancen i 1911. De blev imidlertid kraftigt accentueret af den første verdenskrig. For England var det ganske klart, at det ikke alene kunne klare de tyske styrker i Kina og i Stillehavet, og en japansk støtte var derfor nødvendig. På den anden side var det også ønskeligt, at der blev lagt begrænsninger på den japanske støtte, navnlig af hensyn til engelske interesser i Kina. Japan var villig til at yde støtte, men ikke til at underkaste sig de af England foreslåede begrænsninger. Dette var den første større krise i forholdet mellem de to allierede, og den analyseres på forbilledlig måde i bogen. Forfatteren behandler også en række andre konflikter mellem de to lande under krigen, og han har utvivlsomt ret i at forklare den engelske politik ved, at England var ude af stand til at modstå japanske ambitioner vedrørende Kina og de tyske Stillehavsøer, hvorfor den bedste kurs for England var at anerkende de japanske krav under forudsætning af, at de ikke greb ind i væsentligere engelske interesser i Kina eller Indien (s. 208).

Efter 1917 - med USA's indtræden i krigen - og endnu mere efter krigens afslutning vai det klart, at alliancen mistede en væsentlig del af iin interesse for begge parter. Den var ganske enkelt ikke et så velegnet udenrigspolitisk instrument, som den tidligere havde været, fordi parterne nu i langt højere grad måtte vurdere alliancen i forhold til deres interesser over for andre lande.

Forfatteren er naturligvis klar over disse forhold, og han analyserer alliancen i forhold til Folkeforbundet, USA, Kina og dominions. Alligevel må det siges, at hans behandling af alliancens afslutning virker knapt så tilfredsstillende som de foregående afsnit. Dette skyldes utvivlsomt for en del den valgte analysemetode - den detaljerede, kronologisk opstillede undersøgelse af diplomatiske hændelsesforløb - der har en tendens til at tilsløre mere strukturelle ændringer i det internationale system.

Som helhed betragtet er bogen dog en meget grundig og værdifuld undersøgelse, som navnlig for perioden mellem 1911 og 1917 fremlægger et væld af væsentlige iagttagelser om de to landes udenrigspolitik. Sammen med forfatterens tidligere studie vil den for lang tid være standardværket om den engelskjapanske alliance. M>/5 Amstrup