Historisk Tidsskrift, Bind 13. række, 1 (1974) 1

J. O. Krag og K. B. Andersen: Kamp og fornyelse. Socialdemokratiets indsats i dansk politik 1955-71. København, Fremad 1971. 403 s.

Niels Finn Christiansen

Side 571

I 1954-55 udsendtes trebindsværket om den socialdemokratiske arbejderbevægelses historie »En bygning vi rejser«. I hundredeåret for socialdemokratiets grundlæggelse er dette værk fulgt op af et bind forfattet af to af periodens mest fremtrædende partiledere og aktive politikere. Hvor >En bygning vi rejser« trods det idealistiske grundsyn og den partiidealiserende fremstilling i kraft af sit brede anlæg indeholder en omfattende stofmængde, så bevares i dette bind kun de værste sider af den socialdemokratiske historieopfattelse.

Politik opfattes snævert som værende identisk med begivenhederne på Christiansborg.Kildematerialet synes indskrænket til folketingstidende, avisudklip og personlige notater. Bogen indeholder så godt som intet om den økonomisksocialebaggrund for den politiske udvikling eller om de skærpede sociale modsætningerog senkapitalismens næsten permanente krisetilstand. Magten i og over Danmark synes at ligge i hænderne på en halv snes toppolitikere, hvis indbyrdestaktiske manøvrer tilsyneladende opfattes som afgørende for hele samfundetsudvikling. Fremstillingen er nærmest annalistisk og ekstremt personcentreret.End ikke undertitlen er fulgt med mindre det accepteres, at socialdemokratieter identisk med dets parlamentariske ledelse. Det er ikke en partihistorie,men partiledelsens historie, og end ikke de nødtørftigste organisatoriske oplysninger kan hentes i værket. Omverdenen eksisterer kun i billeder og billedteksterog intetsteds forsøges egentlige analyser af det politiske liv. Der argumenteresoverfladisk for de mange domme, der fældes, åbenbart ud fra axiomet,at socialdemokratiet altid har ret. Læserne delagtiggøres ikke i eventuelle

Side 572

refleksioner over socialdemokratiets nuværende funktion i samfundet, endsigeoverdets målsætning, hvis partiet overhovedet kan siges at have en sådan, der måtte række udover justeringer af de løbende afvigelser fra den »sociale balance«, d.v.s. status quo i forholdet mellem klasserne og de enkelte lag inden for disse.

Som kilde til socialdemokratiets (ledelses) selvforståelse som et socialliberalt
reformparti er bindet velegnet. Som analyse af socialdemokratiets indsats i dansk
politik på det nærmeste værdiløs. N-, F- Chri.tinn,.n