Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 6 (1973) 1-2

Faldne i Danmarks Frihedskamp 1940-45. Udgivet af Frihedskampens Veteraner med støtte af Statsministeriet og Frihedsfondet. Redigeret af Ib Damgaard Petersen. København, Gyldendal, 1970. 462 sider. 79,70 kr.

Aage Trommer

Side 387

I 1963 igangsatte Frihedskampens Veteraner en registrering af alle frihedskampens faldne. Dette initiativ resulterede i en fredning af de faldnes grave, en topografisk beskrivelse af ca. 750 mindesmærker (manuskript med tilhørende fotosamling befinder sig på Frihedsmuseet) samt den her anmeldte biografi over ca. 900 faldne modstandsfolk.

Bogen biograferer de aktive modstandsfolk, der døde som en direkte eller indirekte følge af deres deltagelse i frihedskampen - derimod ikke søfolk, politifolk, gendarmer, hærens folk og folk i allieret krigstjeneste, idet der for disse kategoriers vedkommende allerede findes mindebøger. Bogen bygger på en gennemgang af en række arkiver, først og fremmest på materiale fra Erstatningsrådets arkiv, men derudover på materiale fra politiet, fra Direktoratet for Ulykkesforsikring og fra Rigsarkivets illegale samlinger (der var en skuffelse for dette arbejde). Endvidere bygger den på den allerede eksisterende modstandslitteratur (hvor savnet af systematiske fremstillinger af regionernes og de store modstandsorganisationers historie har været mærkbart), på en gennemgang af ca. 3000 tids- og småskrifter fra 1945 og 1946 og af de 150 vigtigste aviser i perioden maj-september 1945. Damgaard Petersen anvender om arbejdets størrelsesorden sammenligningen med Herkules, og det forstår man udmærket. Biografierne indeholder ud over personalia en oversigt over uddannelsesforløb og karriere, tilknytningsforhold til foreninger og politiske partier, en oversigt over deltagelsen i modstandsarbejdet og dødsomstændighederne. Dertil kommer en oversigt over kilderne (hvilket er meget værdifuldt) samt oplysning om begravelsesstedet.

Biografierne er, som redaktøren skriver i forordet, uegale. De er først og fremmest excerpter af kilderne til dem. Der er ikke blevet foretaget nogen kildekritisk prøvelse af de enkelte udsagns gyldighed, og i betragtning af, hvor enormt et materiale det drejer sig om, er det både forståeligt og indlysende, at det ikke er blevet gjort. Nogle af biografierne er fyldigere end andre, og det er også forståeligt, at heller ikke dette kunne være anderledes. Disse forhold har blot den konsekvens, at man ikke fra manglen på oplysninger om en biograferets tilknytning til politiske, religiøse eller andre former for foreninger må slutte, at der ikke har været nogen sådan. Det samme forhold gør sig gældende ved oversigten over vedkommendes deltagelse i modstandsarbejdet, hvor nogle biografier er meget summariske, andre ret detaillerede. Et hagiografisk præg over nogle biografier må også noteres.

Uanset disse bemærkninger må bogen imidlertid karakteriseres som et nyttigt
arbejdsredskab af stor værdi for enhver historiker, der arbejder med be-

Side 388

sacttelsestiden - for ikke at tale om materialet i det arkiv, Damgaard Petersen og hans medarbejdere har anlagt under deres arbejde. Dertil bør også nævnes bogens værdi af almenmenneskelig art som et vidnesbyrd om menneskers indsats, lidelse og død. A TDrtMl„„TDrtM1„„