Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 6 (1973) 1-2

Suresh Chandra Ghosh : The Social Condition of the British Community in Bengal 1757-1800. Leiden, E. J. Brill, 1971. xii, 205 s. 48 fl.

Ole Feldbæk

Side 352

Afhandlingen er en disputats fra London University; den er udarbejdet på
London School of Oriental and African Studies i årene 1965-1966; og senere
litteratur er som en hovedregel ikke medtaget.

Dr. Ghosh har sat sig som mål at ville undersøge den gruppe civile og militære
embedsmænd i the East India Company, som i det første halve århundrede

Side 353

efter Plassey gennemførte kompagniets forvandling fra handelsselskab til administrator af Indiens rigeste og tættest befolkede provins. Behandlingen falder i to skarpt adskilte dele, nemlig dels en undersøgelse af gruppens rekruttering i England og af den britiske sociale struktur i Bengalen, og dels en række brede kapitler om dens eksotiske levevilkår i Indien.

Det falder umiddelbart naturligt at sammenligne afhandlingen og dens resultater med det klassiske værk om emnet, Percival Spear: The Nabobs. A Study of the Social Life of the English in Eighteenth Century India (1932). Dr. Ghosh har valgt alene at behandle Bengalen - hvilket forøvrigt hér er blevet identisk med Calcutta - og han har endvidere koncentreret sig om en snævrere afgrænset gruppe og om en kortere periode. Fordelene ved denne mere intensive undersøgelse indhøstes især i bogens første afdeling, hvor den sammenhængende behandling af rekrutteringen, af de britiske embedsmandsfamilier og af gteskabsproblematikken noget nyt. Derimod meddeler de i sig selv fængslende afsnit om englændernes dagligdag i Indien ikke meget vi ikke kendte i forvejen. Spear har hér skummet fløden; og dr. Ghosh giver hovedsageligt blot yderligere belæg for allerede kendte udviklingslinier samt meddeler en række detailkorrektioner; og selvom nærværende afhandlings materiale nok er mere omfattende, så er de to forfatteres materialegrundlag dog i realiteten identisk.

Afhandlingen er veldisponeret og velskreven, omend dens emne er mere snævert end titlen lader formode; og foruden en omfattende litteratur er den baseret på et ikke übetydeligt materiale fra engelske arkiver. Da dr. Ghosh blandt andet har arbejdet med håndskrifter i British Museum, kan anmelderen dog ikke tilbageholde et suk over, at de socialhistorisk værdifulde Blechynden Diaries 1791-1810 (B.M.Add.Mss. 45578-45651) endnu engang har fået lov at forblive uudnyttede. I sine dagbøger giver Richard Belchynden, der i 1803 efterfulgte E. Tiretta som kompagniets Civil Architect i Calcutta, en detaljeret og fængslende skildring af dagliglivet i og omkring Calcutta, således som det formede sig for medlemmer af den britiske middle og lower middle class såvel i som uden for kompagniets tjeneste. n Fp.TnwaTK.