Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 5 (1971) 2

Bibliografi og Ikonografi 1864. Udgivet af Det kgl. Bibliotek, København og Schleswig-Holsteinische Landesbibliothek, Kiel. Neumünster, Karl Wachholtz Verlag, 1970. 411 s. Ill. 225 kr.

Helge Klint

Side 465

Dette meget vægtige efterslæt til den ganske omfattende og brogede jubilæumslitteratur, der udkom i hundredåret for krigen 1864, vil sikkert blive meget udnyttet og påskønnet af fremtidige forskere af krigen og dens politiske og militære baggrund. Bogen indledes med 2 korte bidrag, hvori Troels Fink behandler emnet: Den gamle danske helstats krise og sammenbrud, og Alexander Scharff giver et: Bidrag til historisk forståelse af begivenhederne i 1864. Begge afhandlinger tjener på udmærket vis formålet at placere krigen 1864 i dens historiske sammenhæng. Disse indlæg fremtræder på såvel tysk som dansk, og dette gælder også en fællesindledning, skrevet af rigsbibliotekar Palle Birkelund og den daværende leder af biblioteket i Kiel, professor Olaf Klose, samt korte indledninger til værkets to emner.

Side 466

Bibliografien, hvortil forarbejderne blev indledt først i 1960'erne, beslaglægger godt 1/3 af værket og den omfatter 3424 numre, hvoraf 78 kort fra samtiden; registreringen har sigtet på at omfatte alle trykte værker, som behandler tiden fra 13. november 1863 til 16. november 1864, for så vidt de er udkommet i Danmark, Tyskland og Østrig. De øvrige landes litteratur om de politiske og militære begivenheder omkring 1864 er kun medtaget i det omfang, de foreligger i specialsamlingerne i Statsbiblioteket i Aarhus og Det kongelige Bibliotek samt i Schleswig-Holsteinische Landesbibliothek. Bibliografiens register, der er ordnet alfabetisk efter forfatternavne, er lidt akavet anbragt sammen med ikonografiens efter denne.

I foråret 1964 afholdtes en fællesudstilling »Den dansk-tyske krig i samtidige billeder« først i København siden i Kiel. Under forberedelsen af denne udstilling ved begge de nævnte biblioteker besluttedes det at udgive en ikonografi over krigen for dermed at bevare de betydelige forarbejder og resultater for eftertiden. Vejen herfra til at lade bibliografi og ikonografi udgøre eet værk var ikke lang. Med sine nær ved 6600 numre omfatter ikonografien de samtidige billeder uanset grafisk teknik - altså kobberstik, raderinger, træsnit, fotografier og fotogravurer så vel som malerier. Alle den gang fremkomne billeder er eftersporet systematisk i Danmark, Slesvig-Holsten, Hamburg og Wien; egentligt akademisk »historiemaleri« fra senere tid er holdt udenfor. Ikonografiens register omfatter billedserier, billedtekster, forfattere, forlæggere, fotografer, kunstnere, personer, steder, stikord og trykkere samt tidsskrifter og værker, fra hvilke billederne er medtaget. Bogen indeholder til slut 91 gengivelser af billeder, således at den ikonografiske del beslaglægger godt halvdelen af værket.

Bibliografi og ikonografi 1864 er blevet en statelig håndbog, der har krævet
langvarig og grundig forberedelse; resultatet tjener de to samarbejdende
biblioteker til megen ære. ~ ™ flsrr