Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 5 (1971) 2

Ruth Pike: Enterprise and Adventure. The Genoese in Seville and the Opening of the New World. Ithaca, New York, Cornell University Press, 1966. xiv+243 s. ill. $6,75.

Alex Wittendorff

Side 511

Sevillas rolle i forbindelsen mellem Spanien og den nye verden er blevet studeret flittigt - man behøver blot at minde om H. & P. Chaunus store 8-binds værk Seville et VAtlantique (Paris 1955-59). Hvad professor Ruth Pike fra City University of New York vil med sin bog er at uddybe specielt hvad den genoesiske koloni i Sevilla betød for byens og dermed for hele Spainens sociale, økonomiske og finansielle liv i det 16. århundrede.

Mens der har været en tilbøjelighed til at fremhæve det udenrigspolitiske systemskifte Andrea Doria fremkaldte i Genova som den begivenhed, der virkelig bragte genoeserne frem i første række i Spanien, betoner Ruth Pike mere den gradvise udvikling, hvis vigtigste drivkraft var de stigende muligheder for profit, Sevilla bød på. Mellem 1450 og 1500 fordobledes den genoesiske befolkning i byen, og den største vækst i kolonien i 16. århundrede fandt sted mellem 1503 og 1530.

Forfatteren følger genoesernes mangeartede virksomhed med handel og søfart,investering i opdagelsesrejser, lån til conquistadores, deltagelse i udviklingenaf erhvervslivet i kolonierne og pengetransaktioner med den spanske stat. Af bogens 6 kapitler har de 3 tidligere været offentliggjort som artikler i tidsskrifterne Journal of Economic History, Hispanic American Historical Review og Hispania, og det kan ikke nægtes, at bogen i nogen grad fremtrædermere som nødtørftigt sammenføjede brudstykker end som en helstøbt enhed.Selv om det lykkes i de mere generelle kapitler, »Seville in the Sixteenth Century«, »The Opening of the New World« og »The Sevillian Money Market«,at

Side 512

ket«,atgøre rede for en del af den sammenhæng, hvori genoesernes foretagsomhedmå ses, er der alligevel væsentlige sider, der ikke kommer med. Gennemhele århundredet investerede medlemmer af kolonien i Sevilla kapital, tjent ved atlantisk handel, i lån til den spanske stat, og i sidste fjerdedel af århundredet var de sammen med slægtninge ved det spanske hof eller i Genoa de übestridte beherskere af den spanske finansverden. Dette er bogens konklusion(s. 144), og den er sikkert rigtig, men fremstillingen giver ikke en dækkende beskrivelse af den udvikling, der førte frem til genoesernes dominerendestilling. Forfatteren er i den grad blevet optaget af sine genoesere, hvis bedrifter hun synes at beherske indtil tredje og fjerde led, at hun helt ignorerer, at der også var andre, der havde penge at investere i spansk politik. Fuggerne nævnes ikke, Welserne kun i en note, og om finansmændenes partner og modspiller, den spanske stat, finder man kun enkelte bemærkninger. Var det alene genoesernes foretagsomhed, der betingede udviklingen, eller betød det noget afgørende for deres konkurrenters muligheder, at Spanien ved rhundredetsmidte fra Det Tyske Rige? Forfatteren har desværre overladt til læserne selv at ræsonnere over disse og andre sider af sagen. Som bogen er formet, må den nærmest betragtes som et interessant bidrag til byen Sevillas historie i snævrere forstand. . ...