Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 5 (1971) 1

Pierre Jeannin: L'Europe du Nord-Ouest et du Nord aux XVIIe et XVIIIe siécles. Nouvelle Clio T. 34. Paris, Presses universitaires de France, 1969. 420 s. 28 F.

Karl-Erik Frandsen

Side 246

I serien Nouvelle Clio er udkommet et bind, som i særlig grad fortjener opmærksomhed, idet det dækker Skandinavien, England og Nederlandene i det 17. og 18. årh. Forfatteren, Pierre Jeannin, er Directeur d'études ved l'École Pratique des Hautes Etudes; af hans tidligere arbejder er der grund til at nævne den dybtgående undersøgelse af Øresundstoldregnskaberne og deres udnyttelse (Revue Historique 1964).

Som i seriens andre bind indledes bogen med to bibliografiske afsnit: »Les
sources et les instruments de travail« samt »les travaux«. Begge er naturligvis
stærkt selektive, men er alligevel af meget høj kvalitet med rammende, kortfattedeannoteringer

Side 247

fattedeannoteringerog absolut up-to-date med hovedvægten på nyere hjælpemidlerog litteratur, hvorunder også den spredte tidsskriftlitteratur er medtaget. Blandt hjælpemidlerne til Danmarks historie kan det dog undre, at et værk som Bibliotheca Danica ikke er nævnt.

Bogens andet afsnit »L'État des connaissances« giver en skildring af perioden dels i hele regionen og dels i dens enkelte lande. Specielt de kapitler, hvor forfatteren sammenligner udviklingen i de forskellige lande, giver mange nye og undertiden overraskende perspektiver. Emnets geografiske afgrænsning har mange fordele. De behandlede lande viser mange fælles træk i denne periode, men som enhver regional afgrænsning har også denne sine svagheder. For ganske vist er »Nordsøen sted for handelsmæssig og undertiden militær konkurrence naboerne imellem« (s. 67), men en væsentlig del af denne konkurrence udspilles dog i Østersøområdet, som kun behandles ganske perifert i bogen.

De godt 200 sider, der er blevet afsat til dette afsnit, har naturligvis ikke tilladt nogen tilfredsstillende gennemgang i traditionel forstand. Jeannin har da også helt udeladt den almindelige politiske og økonomiske historie og koncentrerer sig om en analyse af de økonomiske funktioner, samfundsstrukturer og politiske systemer. Det forudsættes altså, at læserne i forvejen behersker den almindelige historie, og man kan nok tvivle på, at franske studerende, som bogen især henvender sig til, i de eksisterende fremstillinger på vesteuropæiske sprog af Skandinaviens historie kan erhverve tilstrækkelig baggrund til at få noget ud af Jeannins analyser. Således behandles et så centralt punkt i Danmarks historie som statsomvæltningen i 1660 på kun 7 linier, som dog i telegramstil er meget rammende.

Bogens mest interessante del er utvivlsomt det sidste afsnit: »Debats d'interprétation et orientations de recherche«. Egentlige forskningsoversigter er kapitlerne om den engelske revolution i det 17. årh., Nederlandenes nedgang i det 18. årh., og »Les changes de l'empire« i Sveriges historie, der viser forfatterens dybe indsigt i den faglige litteratur om perioden på samtlige berørte landes sprog. Udtryk for mere personlig forskning og stillingtagen er derimod bogens to sidste kapitler: om demografi, levestandard og beskæftigelse samt »Mécanismes conjoncturels et structures différenciées«. I dette afsnit diskuteres mange af de problemer, som debatten om det 17. århundredes krise har rejst (jvf. Niels Steensgaard i HT 12 rk. IV, s. 475-504), og i sidste kapitel kritiserer Jeannin især franske historikeres anvendelse af konjunkturbegrebet ved på basis af prisbevægelser alene at beskrive hele den økonomiske aktivitet i korte og lange cykler.

Jeannin har med sin bog frembragt ikke blot en værdifuld bibliografisk håndbog
men også en god orientering om de sidste årtiers forskning specielt indenfor
det 17.-18. årh.s økonomiske og sociale historie.