Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 5 (1971) 1

Schleswig-Holsteinische Regesten und Urkunden im Auftrage der Gesellschaft für schleswig-holsteinische Geschichte nach Vorarbeiten von Heinrich Kochendörffer bearbeitet von Werner Carstens, herausgegeben vom Schleswig-Holsteinischen Landesarchiv. Bd. VI. Lieferung 1-13. Neumünster, Karl Wachholtz Verlag, 1962 ff.

Herluf Nielsen

Side 222

Det må hilses med stor glæde, at det er lykkedes selskabet for Slesvig-Holstens historie at få genoptaget udgivelsen af Schleswig-Holsteinische Regesten und Urkunden. En üblid skæbne har i det hele taget hvilet over dette arbejde siden rhundredskiftet.Det i sin tid lykkedes Paul Hasse at få udgivet bind I og II i 1886 og 1888, men derefter måtte han nær afslutningen af forarbejderne til bind 111 frasigesig hvervet, da han overtog ledelsen af arkivet i Liibeck. Bindet, som omfatter tiden til 1340, udkom dog i 1896, omend med en vis forsinkelse. Fra 1898 til sin død i 1917 arbejdede professor Volquardsen med bind IV uden at nå til nogen færdiggørelse.De

Side 223

gørelse.Devanskelige forhold efter afslutningen af 1. verdenskrig bevirkede, at man først i 1924 under ledelse af Volquart Pauls og med støtte af Notgemeinschaftder deutschen Wissenschaft fik bindet udsendt. Det omfatter årene 1341-1375.Det register, kaldet bind V, udkom i 1932. Samtidig havde Heinrich Kochendorffer påbegyndt arbejdet med bind VI, men trak sig allerede tilbage i 1925, hvorefter Werner Carstens i 1932 påtog sig videreførelsen. Bindet forelå næsten fuldendt i 1939 ved 2. verdenskrigs udbrud, og det skulle omfatte tiden 1376-1400. Krigen forhindrede på ny enhver tanke om offentliggørelse. Først i 1957 kunne arbejdet genoptages på grundlag af Carstens' manuskript - Carstens døde i 1948 -og dets gennemførelse sikredes på afgørende måde ved, at publiceringen er blevet optaget blandt de tjenstlige opgaver, der påhviler landsarkivetpå

Det var i tiden under Pauls' ledelse, at de nugældende principper for udgaven endeligt blev fastlagt, prøvet i praksis på bind IV og i det store og hele uændret videreført i bind VI. Alle hidtil utrykte »Urkunden« (breve) optages i fuld ordlyd. Det samme gælder alle breve, der kun foreligger i forældede eller sjældent forekommende tryk, mens resten af stoffet gives i regestform med fuldt citeret datering, når det ellers foreligger i gode og lettilgængelige tryk. Den sidste del af reglen tages dog ikke alt for håndfast, således at man undgår at komme til at savne tekster, som på en central måde falder ind under udgavens område, som uændret defineres som det gamle hertugdømme Slesvig-Holsten fra Kongeåen til Elben. Hertugdømmet Lauenborg og dets breve dækkes normalt kun med regester, fordi det først fra 1815 blev tilknyttet området, men herhenhørende utrykte breve medtages dog fuldstændigt. De ret få eksisterende breve, udstedte af greverne af Schauenburg-linien, medtages ligeledes.

En væsentlig del af bindets utrykte stof iøvrigt stammer fra bispedømmet Liibecks arkiv, som nu opbevares samlet i Landsarkivet på Gottorp, overflyttet hertil fra Oldenburg. Det omfatter en lang række adkomstbreve og enkelte afladsbreve, hvoriblandt et, udstedt af biskop Jens af Slesvig (nr. 454). Disse tryk af hjælper i høj grad savnet af en fortsættelse af Urkundenbuch des Bistums Liibeck, som allerede standsede efter bind I. Andet utrykt stof er hentet fra arkiverne i Liibeck og Hamburg. Alt i alt et ganske betydeligt nyt stof til belysning af gods- og besiddelsesforhold, til byhistorie og til adelsslægternes historie. Derimod er det ikke lykkedes at finde væsentligt nyt stof til den politiske historie, men teksterne gives med skyldigt hensyn til den samlede overlevering.

De latinske tekster følger forlæggenes stavemåde, dog således, at brugen af u og v normaliseres efter deres lydværdi, f.eks. derøluta over for et forlægs dewoluta; undtaget fra indgrebet er navnestoffet. På samme måde normaliseres gengivelsen af de nedertyske tekster. Det sidste vil nok vække betænkelighed blandt nedertyske filologer, som foretrækker en bogstavtro gengivelse af hensyn til arbejdet med tekster fra denne periode, som er uden faste normer for skriftfæstelsen.

Som nævnt ovenfor forelå bindet næsten fuldendt ved krigsudbruddet i 1939. Det var derfor nødvendigt at revidere indledningerne til mange af brevene, fordi krigen havde medført mange ændringer i dokumenternes opbevaringssteder. For en del af dem viste det sig umuligt at give endelig oplysning om deres skæbne. Det gælder især mange fra arkivet i Liibeck. Her får bindets tekster en særlig høj værdi, hvis det ad åre viser sig, at de savnede forlæg er gået til grunde.

Side 224

Med 12.-13. levering, udkommet i 1970, er man nået til 1399 midt i august. Der mangler således kun ganske lidt, før man er ved vejs ende. Når bindet derefter bliver afrundet af et person- og stedregister, vil man være i stand til at udnytte dets mange tekster til mindste detaille. Det ville derefter være meget ønskværdigt, om der kunne skaffes muligheder for videreførelse af værket efter 1400. Også for 15. årh. vil Schleswig-Holsteinische Regesten und Urkunden kunne påregne væsentlig interesse. Herluf Nielsen