Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 5 (1971) 1

The Saumarez Papers. Selections from the Baltic Correspondence of Vice-Admiral Sir James Saumarez 1808-12. Edited by A. N. Ryan. Publications of the Navy Records Society. Vol. 110. London and Colchester 1967. xxv + 287 s. Ill. Kort. 50 sh.

Aa. Rasch

Side 259

Udgaven er foranstaltet af the Navy Records Society, der siden stiftelsen i 1893 har udgivet mere end 100 bind dokumenter af søhistorisk interesse, hvoraf næppe mange er blevet anmeldt i Historisk Tidsskrift. Grunden til, at det her foreliggende bør omtales, er, at James Saumarez i den nævnte periode, 1808-12, var øverstkommanderende over de engelske flådestyrker i Østersøen, og gennem hans korrespondance kan man se såvel den storpolitiske udvikling i Østersølandene som kaper- og kanonbådskrigen gennem engelske øjne.

Udgiveren, der er senior lecturer i moderne historie ved Liverpools universitet, har forsynet udgaven med en kortere indledning om Saumarez' familie og karriere samt om den politiske baggrund for de engelske operationer i Østersøen. Det var iøvrigt Saumarez' første selvstændige kommando efter en længere løbebane, der havde bragt ham både til Vestindien og Middelhavet. - Fremdeles er udgaven forsynet med kortfattede noter, hovedsagelig af biografisk karakter, og nogle, men ikke mange, henvisninger til foreliggende litteratur, også til svensksproget, hvorimod det ikke ser ud til, at udgiveren har kendskab til dansk litteratur om tiden.

Der er aftrykt 250 dokumenter, nogle dog med bilag. Det siger sig selv, at en engelsk flådechef i løbet af fem år har ført en langt større korrespondance, og udgiveren oplyser da også, at han har foretaget et udvalg af den »vast collection of unbound documents and letter books«, der nu findes i arkivet for Ipswich og East Suffolk. Det opgives derimod ikke, efter hvilke principper udvalget er foretaget, men det er tydeligt, at udgiveren har koncentreret sig om at finde de dokumenter, der efter hans formening har den største politiske interesse. Om det daglige liv på søen, om forsyningsproblemer og personaleforhold og andre spørgsmål, som må have optaget en god del af admiralens tid, findes kun lidt. Det er kun medtaget, når der er tale om store forlis eller stor mangel på forsyninger.

løvrigt er ikke alle de aftrykte dokumenter fra Saumarez-arkivet, men disse er
suppleret med materiale hentet fra Admiralitetets og Foreign Office's arkiver i
Public Record Office og enkelte fra andre steder.

Dokumenterne giver en god afspejling af, hvordan den engelske regering så på forholdene omkring Østersøen. Navnlig er det Ruslands og Sveriges politik, der er genstand for opmærksomheden, men også forholdene i Nordtyskland kommer ind i billedet. En øverstkommanderende på en så fremskudt og betydningsfuld post, som Østersøen dengang var, var ikke blot optaget af sine militære funktioner, men han var tillige en art diplomat, der korresponderede med regeringerne i de omliggende lande - iøvrigt ikke altid på en måde, der vandt hans regerings bifald. Denne side af admiralens funktion kommer godt frem i udgaven.

Side 260

Også mange af de sælsomme fænomener, som krig og blokade skabte i handelslivet i disse år, kan mere eller mindre belyses ved den aftrykte korrespondance. Således omtales anvendelsen af forfalskede skibspapirer i stor stil, smugleri, licensfart og de til disse knyttede interesser, men her gælder det, at udgiveren synes at have trukket det interessante og usædvanlige frem på bekostning af det mere dagligdags.

Omtale af Danmark-Norge findes naturligvis hyppigt. Man får et levende indtryk af, hvorledes danske kanonbådes og kaperes virksomhed voldte englænderne besvær, især i de første af krigsårene. Der er omtale af planerne i 1808 om besættelse af Bornholm og Christiansø, af besættelsen af Anholt i 1809, af bestræbelserne for at gøre blokaden af Sjælland effektiv, men også af engelske uheld som tabet af en stor konvoj ved Dragør i 1808 og andre alvorlige skibstab, som dog alt i alt ikke kunne standse den engelske fart på Østersøen. - Som et kuriosum kan det nævnes, at det fremgår, at den danske konsul i Kolberg var engelsk spion i en række år.

Alt i alt er The Saumarez Papers trods sin begrænsning en interessant udgave,
som kaster lys over visse sider af politik og krigsførelse i Østersøområdet på Napoleonskrigenes
tid. A wAW,„