Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 4 (1969 - 1970) 3

T. S. R. Boase: Castles and Churches of the Crusading Kingdom. London, Oxford University Press, 1967. xiv+ 121 s. Ill. 75 sh.

Karsten Fledelius

Side 634

Bogen behandler det egentlige kongerige Jerusalem, fyrstendømmet Antiochia samt grevskaberne Tripolis og Edessa. Den kan hovedsagelig karakteriseres som en fyldig rejsefører med et særdeles smukt illustrationsmateriale. Teksten er rent bygningsbeskrivende og tidshistorisk refererende (bortset fra enkelte stilogfortificationshistoriske betragtninger i det afsluttende kapitel). Ind i teksten er flettet talrige uddrag af rejsebeskrivelser fra forskellige tider, fra senantikken op til det 19. aarhundrede, men der er ikke gjort noget forsøg paa at vurdere dem som historiske kilder; kun to steder i bogen er der sat spørgsmaalstegn ved en kildes troværdighed, og da er det gjort med ord som It was not so simple a question as it seems in this account (s. 21) og JVb doubt the memories of this golden age are overcharged, but the immense prosperity of Acre . . . is well established . . . (s. 97) - men nogen uddybning af baggrunden for forfatterens tvivl, evt. belagt med henvisningtil

Side 635

visningtilandre kilder eller til specialværker, forekommer ikke. Forfatteren er i den grad gaaet uden om den videnskabelige problematik, at afsnittet om Jerusalemikke rumnier den ringeste hentydning til den livlige debat orn Gravkirkens oprindelige udseende.

Historikerens interesse vil følgelig koncentrere sig om bogens billedmateriale. Meget nyt faar man ikke ud af afsnittene om Jerusalem og kirkerne uden for Jerusalem. Det er borgene, der har staaet i centrum for forfatterens og fotografens interesse. Afsnittet om borgene er da ogsaa rigt paa dejlige farvefotos (ialt 17). Det øvrige billedmateriale er kun i ringe udstrækning originalt - samtlige grundplaner er saaledes hentet fra andre værker (dog synes rekonstruktionerne at være forfatterens egne).

Sammenfattende kan det siges, at bogen giver en oversigt over det latinske Syriens og Palæstinas lokalhistorie og bygningshistorie, noget tung og detailoverlæsset, samt et indtryk af rejsebeskrivelser fra det hellige land. Dertil kommer for borgenes vedkommende et tiltalende billedmateriale, som med fordel ville kunne anvendes som illustrationsmateriale ved en gennemgang af korstogstiden fx i gymnasiet. Men noget specialværk om bygningskunsten i den latinske orient er der ikke tale om. T^