Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 4 (1969 - 1970) 1-2

George E. Mylonas : Mycenae and the Mycenaean Age. Princeton, New Jersey, Princeton University Press, 1966. xvi + 251 s. Ill. $ 18.50.

Jørgen Jensen

Side 299

Med George E. Mylonas' store, smukt udstyrede bog foreligger der nu en afløser for forfatterens ældre, stærkt efterspurgte arbejde »Ancient Mycenae«, men samtidig også en bog, som måske for første gang overflødiggør Ghrestos Tsountas' klassiske værk »The Mycenaean Age«, der første gang udkom på engelsk i 1897.

Målet for arbejdet har været at give en bred fremstilling af den mykenske kulturepoke, først og fremmest set fra hovedbyen Mykene, centret i det vigtigste mykenske kulturområde Argos, en lokalitet forfatteren har førstehåndskendskab til som mangeårig udgraver. Skildringen er samtidig gennemført under hensyntagen til vidnesbyrdene fra de øvrige centrale fundsteder på det græske fastland. Bogen er derved ikke blot blevet en dybtgående fortolkning af forfatternes egne undersøgelser i Mykene men fremtræder også som en for den arkæologiske litteratur usædvanlig velformuleret syn these af en kulturepokes talrige aspekter. Den mere end 200 sider store fremstilling er meget letlæselig, trættende polemik er helt undgået, og synspunkterne er overalt båret af et kildekendskab, som kun få besidder.

Side 300

Efter et kort oprids af den mythologiske baggrund, som senere i adskillige sammenhænge får tildelt afgørende betydning, gives en række sammenfattende skildringer af de vigtigste mykenske borganlæg: Tiryns, Mykene, Athen og Gla. Med særlig interesse læser man den udtømmende skildring af Mykene, hvor udgravningerne begyndte allerede før midten af forrige århundrede. I denne sammenhæng fremtræder anlægget imidlertid i et helt nyt lys. En lang række stratigrafiske og kronologiske problemer kan nu betragtes som endeligt afklarede, et arbejde, der først og fremmest er professor Mylonas' fortjeneste som udgraver. Bemærkelsesværdigt er det bl. a. at teorien om et »oprindeligt citadel«, anlagt på toppen af akropolen i mellemhelladisk tid, nu må forlades. Forsvarsanlæggene i kyklop-murværk synes først at have deres oprindelse i sen-helladisk tid (LH 111 A2, nordmuren). Afsnittet rummer desuden talrige andre vigtige enkeltheder, som tidligere kun har været tilgængelige i græsksprogede udgravningsrapporter. Gennemgangen af de øvrige borganlæg som Asine, Midea og Malthi-Dorion kan synes noget kortfattet. Som helhed ville disse mindre anlæg dog næppe kunne kaste nyt lys over den mykenske byggeskik.

Et efterfølgende kapitel beskæfticer sie med andre nrkitelrtnnieWp anl»<r cr.,^ paladser og privathuse. En række nye synspunkter anlægges her bl. a. på megaronkonstruktionen i Tiryns, derimod rummer afsnittet om Pylos ikke meget nyt, det er afsluttet før fremkomsten af den endelige udgravningspublikation. Kapitlet afrundes med en fin lille studie over mykenske vejanlæg og aquadukter, et nyt og meget frugtbart forskningsområde.

I afsnittet om den mykenske gravskik indtager skildringen af skaktgravscirklerne ved Mykene naturligt en vigtig plads; størsteparten af materialet er dog kendt på forhånd fra tidligere fremstillinger, først og fremmest forfatterens egne. Ud over dette er der dog tale om en vigtig, sammenfattende karakteristik af fællestrækkene inden for de forskellige gravformer. Med rette påpeger forfatteren enheden i gravskikken og understreger tillige en vigtig skelnen mellem begravelsesriter og dødekult, idet det påpeges, at sidstnævnte ikke udøvedes i mykensk tid.

Kapitlet om religiøse forhold i den mykenske verden viser sig at være en dybtgående analyse af forholdet mellem minoisk og mykensk religion. Fremstillingen gennemføres med en velgørende skelnen mellem kildestoffet fra det mykenske og det minoiske kulturområde og afsluttes med en sammenfatning af vidnesbyrdene fra linearskrift B tabletterne.

Et efterfølgende, velskrevet og instruktivt kapitel omhandler en række forskellige aspekter af den mykenske kultur. En overraskelse er det imidlertid, at den kommercielle aktivitet i oversøiske områder ofres så ringe opmærksomhed; dette store forskningsområde kunne have fortjent en bredere omtale. Skildringen af den sociale og økonomiske organisation bag den mykenske verden bliver derved noget spinkel.

Af bogens samtlige kapitler er det, der omhandler afslutningen på den mykenskekulturepoke, nok den mest fængslende læsning. Med sikker hånd gennemførerforfatteren en diskussion af de mulige årsager til, at den næsten hektiske, kulturelle aktivitet på det græske fastland i sent 13. århundrede tilsyneladende afsluttes med et kulturfald, iagttageligt ved en fuldstændig ændring af hele fundbilledet. Megen velanbragt kritik bliver her rettet mod teorierne om den

Side 301

såkaldt »doriske vandring«, om den »illyriske invasion«, om »folkene fra havet« og lignende snævre, svagt funderede tolkningsforsøg. Det er et afgørende og længe ventet opgør med en række ældre og nutidige forskerskoler, der her bliver gennemført. Selv om forfatterens henvisninger til overleveringerne, Aigistos' drab på Agamemnon og de syv mod Theben er inspirerende læsning, så har hele afsnittet dog sin primære styrke i en kritisk og meget kyndig gennemgang af fundstoffet fra en række af de næsten 400 kendte fundsteder, som i denne periode enten forlades eller ødelægges, en gennemgang, som understreger, hvor spinkle vidnesbyrd arkæologerne står over for, og hvor svagt dokumenterede iagttagelserne på de enkelte fundpladser er. Der kunne måske rejses en række indvendinger mod forfatterens store tiltro til overleveringsstoffet, dog er det værd at bemærke, at dette aldrig udnyttes på bekostning af den arkæologiske argumentation. Meget af stoffet i den foreliggende bog er kendt på forhånd, men overalt er synspunkterne forfriskende velunderbyggede. De næsten 250 sider tekst er uden tvivl den indtil i dag mest læseværdige sammenfatning af en af de mærkeligste og mest storslåede epoker i Grækenlands kulturhistorie.