Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 4 (1969 - 1970) 1-2

Édouard Will: Histoire politique du monde hellénistique (323-30 av. J. C.) I-II. Annales de l'est. Publiées par la Faculté des Lettres et des Sciences humaines de l'Université de Nancy. Mémoires 30 og 32. Nancy 1966-1967. 369 + 564 s.

Otto Mørkholm

Side 301

At skrive den hellenistiske verdens politiske historie fra Alexander den Stores død i 323 f. Kr. til indlemmelsen af Ægypten i det romerske rige i året 30 f. Kr. er forbundet med uhyre vanskeligheder. For størstedelen af perioden mangler vi en pålidelig og sammenhængende litterær fremstilling. Spredte notitser fra sene kilder må som oftest suppleres med vidnesbyrd hentet fra det epigrafiske og numismatiske materiale. Alligevel bliver resultatet tit spredt og tilfældigt; de store lakuner i vor viden, især i det 3. århundredes historie, træder frem med pinagtig klarhed.

Under disse vanskelige forhold har Will ydet en imponerende indsats. Hans værk giver en klar og overskuelig fremstilling af emnet. Problemerne lægges frem uden omsvøb og diskuteres indgående i lyset af forskningens nyeste resultater. Wills kendskab til den relevante videnskabelige litteratur er uhyre omfattende; selv de mest obskure epigrafiske og numismatiske publikationer har han gennemarbejdet.

Fremstillingen er delt op i 4 afsnit: 1. tiden 323-276 f. Kr. (ca. 100 sider), 2. 276-223 f. Kr. (ca. 250 sider), 3.223-164 f. Kr. (ca. 300 sider), 4. 164-30 f. Kr. (ca. 170 sider). Bind II afsluttes med en nyttig oversigt over de litterære kilder samt et index til hele værket. Som det fremgår af sidetallene er hovedvægten lagt på perioden ca. 276-164 f. Kr. Den egentlig fremstillende text er delt op i små, let overskuelige afsnit, der hver ledsages af sine kildehenvisninger samt en »bibliographie complémentaire et notes« til erstatning for textnoter. Heri foregår den egentlige videnskabelige diskussion. Wills grundindstilling som forskermå

Side 302

skermånærmest betegnes som moderat-konservativ, en såre almindelig holdningblandt
vore dages oldtidshistorikere, der lægger vægt på soberhed og balanceog
ser med mistro på det overdrevne hypotesebyggeri.

Vanskeligheden ved den hellenistiske periodes historie er jo imidlertid, at uden en vis brug af hypoteser kan vi ikke udarbejde en klar udviklingslinie, fordi de sikre holdepunkter er så få. På dette punkt kunne Will efter min mening godt have vist lidt mere dristighed. Det er jo dog legitimt at operere med hypoteser, når de blot karakteriseres som sådanne. Naturligvis er det også historikernes opgave at rydde op i lageret af forældede hypoteser, og det gør Will ganske effektivt.

Der kan ikke være nogen tvivl om, at Wills værk er et af de vægtigste bidrag til Hellenismens historie, som er trykt i de senere år. En omfattende fremstilling af den politiske historie var et desiderat, og den klare opbygning af Wills bog gør den let at bruge, også for studenter. To semestres arbejde med bogen har overbevist mig om, at dens konkrete oplysninger næsten altid er udtømmende og tilforladelige. n^ juraj}VVnj M