Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 4 (1969 - 1970) 1-2

Arne Odd Johnsen og Gunnar Christie Wasberg : Norsk militærhistorisk bibliografi. Forsvarets krigshistoriske Avdeling/Gyldendal norsk Forlag, 1969. 373 s. 51,45 kr.

Helge Klint

Værket bygger i første række på det omfattende kartotek over militærhistorisk litteratur, som den ene af redaktørerne, dr. phil. Arne Odd Johnsen, tog initiativet til, da han først i 60'erne som statsstipendiat gjorde tjeneste ved Forsvarets kricr<!hi<!tr»ri<ske Avri^lincr "PVaretf»l-»iV>li/-«t«»l- rir- r->k,*l f 1,,,-.,-.-... CU^lct-l- \\7„„U~ w *_> - — - x ' ' ~""MV*& har forestået bibliografiens endelige redaktion med universitetsbibliotekar Tom Arbo Høeg som medhjælp.

Ved udvælgelsen af litteraturen til bibliografien har man lagt følgende forståelse af begrebet norsk militærhistorie til grund: Det omfatter såvel Norges krigshistorie som det militære forsvars organisation og virksomhed i fredstid. I tilknytning hertil har det været naturligt at medtage bl. a. biografier over højere militærpersoner, nordmænd i fremmed krigstjeneste, militæres indsats på civile felter og centrale publikationer om skyttesagen i Norge; m. h. t. den dansk-norske fællesflade har man kun registreret værker af særlig interesse fra et norsk synspunkt. Uden for bibliografien falder bl. a. litteratur om udenrigs- og forsvarspolitik, om civilbefolkningens stilling og forhold i krigstid og norske forfatteres værker om militære emner, som ikke i alt væsentligt gælder Norge.

Bibliografien omfatter perioden frem til og med 1945 - litteraturen er dog ført å jour til 1965 med enkelte værker fra 1966-68. Man har registreret såvel bøger som tidsskriftartikler, og enkelte avisartikler er taget med. Ud over norsk og vigtig dansk litteratur er der medtaget en del værker af særlig interesse bl. a. svenske, engelske og tyske. Anmeldelser er udeladt.

Værket, der omfatter godt 5600 »numre«, er forsynet med et udførligt personregister samt nødtørftige sted- og sagregistre. Indholdsfortegnelsen, der også fremtræder på engelsk, har 14 afsnit: Indledning - om bl. a. militærhistorisk forskning - Norsk krigshistorie, Udkommanderingerne til Skåne (1848) og til Slesvig (1849-50), Neutralitetsvagt, Militære foranstaltninger i 1905, Forsvaret som etat, Borgervæbning, Militær lokalhistorie, Biografisk litteratur, Nordmænd i Den danske Livgarde, Nordmænd i den dansk-norske fællesflade, Nordmænd i fremmed krigstjeneste, Bidrag fra militær side til udviklingen af civile samfundsområder og Skyttesagen i Norge.

Afsnittene er naturligt nok af højst forskelligt omfang; størst er afsnittene om Forsvaret som etat med 122 sider (godt 1200 »numre«) og om Norges krigshistoriemed 108 sider (godt 1800 »numre«). Mindst er afsnittet om udkommanderingernemed kun 8 »numre«. Det er bemærkelsesværdigt, at afsnittet om

Side 279

bidrag til den civile samfundsudvikling omfatter 50 »numre« og 16 emner,
spændende fra idræt over veje og jernbaner til videnskab.

Udgiveren har i sit forord udtalt det håb, at bibliografien vil blive til hjælp og glæde for militært interesserede, og at den vil inspirere historikere til nærmere klarlæggelse af, hvad det militære forsvar har betydet for det norske folk gennem tiderne - nationalt som samfundsmæssigt. Det forekommer anmelderen, at værket er ypperligt egnet hertil - og tillige til inspiration for de andre nordiske landes officielle militærhistoriske virksomhed. Men værket er desuden et talende vidnesbyrd om den målbevidsthed, hvormed der arbejdes i Forsvarets krigshistoriske Avdeling og om den støtte fra såvel faghistorisk som fra norske bevilgende myndigheders side, som virksomheden nyder godt af.

Ikke alene den norske, men nordisk militærhistorisk virksomhed har med Norsk militærhistorisk Bibliografi modtaget et såre nyttigt arbejdsredskab - de øvrige nordiske landes militærhistoriske institutioner følger forhåbentlig snarest og med samme smukke resultat det norske eksempel. „ xr