Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 3 (1968 - 1969) 3

Alf Erlandsson: Skånska Generalguvernementet 1658-1693 och dess arkiv. Forvaltnings- och arkivhistoriska undersökningar. Bibliotheca Historica Lundensis XVIII. Lund, Gleerup, 1967. 290 s. 30 sv. kr.

Johan Jørgensen

Side 594

Den efterhånden meget omfattende litteratur om Skåne i 17. århundrede har
med arkivar ved landsarkivet i Lund Alf Erlandssons disputats fået en værdifuldforøgelse.

Side 595

fuldforøgelse.Indledningsvis skildres de ældre svenske generalguvernementer i Balticum og i Halland; grænseegne og erobrede områder, hvor administrationensleder også havde militære beføjelser. Første hovedafsnit bringer forvaltningshistorien.Grundlæggelsesperioden 1658-1660 var højst urolig med krigen lige uden for døren, obstruktion fra den danskorienterede lokaladministration (ridefogderne) og übehændighed fra svensk med pålæg af »lilla tullen« på skatteydelser,som præsteredes i naturalier og således belastedes med en extraskat. I 1660'erne, som også i Sverige var »dagen derpå«, gik generalguvernørembedet lidt efter lidt i forfald. Den altid bortrejste Gustaf Baner var ikke mand for at gøre dets existensberettigelse indlysende, visse huller i arkivet, som siden omtales(s. 226), virker desuden betænkelige, og i tiden 1670-1675 var embedet simpelt hen nedlagt. Skånske krig og den følgende forsvenskningskampagne nødvendiggjordeimidlertid en genoprettelse, og denne anden periode begyndte lige så dramatisk som den første. Den nye generalguvernør Fabian v. Fersen faldt på sin post under forsvaret af Malmø, og hans efterfølger Johan Gyllenstierna døde uventet ganske kort efter sin udnævnelse. Det er interessant at se, hvorledesden næste generalguvernør Rutger v. Ascheberg kunne stille sine betingelserfor at overtage posten; under hans lange virke stabiliseredes forholdene omsider så meget, at embedet kunne nedlægges ved hans død 1693.

Bogen giver en indgående skildring af administrationens forskellige led. Den er forsynet med en embedsetat og en extrakt af registraturen over de pågældende embedsarkiver (kancelliets, bogholderiets, kommandantens) samt - selvfølgelig - et personregister, der forøger dens håndbogsværdi. Forfatteren er grundig og forsigtig og giver ikke kritikken mange holdepunkter. Måske kan det siges, at vurderingen af Adolf Johans virksomhed (s. 25) ikke er tilstrækkeligt underbygget, og man kan finde, at omtalen (s. 92) af overkommandanten er for knap. Langt hyppigere glæder man sig over gode og interessante iagttagelser som instruxernes konfrontation med praxis (s. 146 og s. 207), bemærkningerne om ansvarlighed for regnskaber (s. 64, 84 og 91), undersøgelsen af fogdernes rekrutteringsforhold og kvalifikationer (et tilfælde af analfabetisme er fremdraget s. 171) eller redegørelsen for de mere fremtrædende embedsmænds karriere.

Også bogens andet, lidt mere specielle afsnit om arkivets historie rummer adskilligt af interesse, således kapitlerne om kancellivaner, om jordebøger og om tingbøger og endelig det lige så korte som vigtige afsnit om de tab, arkivet har lidt i tidens løb.

Alf Erlandssons bog er selvfølgelig først og fremmest et stykke Skåneshistorie,
men den har tillige betydelig værdi for den der interesserer sig for administrationshistorie
i almindelighed. Tn„A„ t™,«™«™