Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 3 (1968 - 1969) 1-2

David Mal and: Europe in the Seventeenth Century. London/New York, Macmillan/St. Martin's Press, 1966. xiii + 466 s. 8 plancher. 25 sh.

Søren Mørch

Side 316

Bogen er skrevet med det formål at skabe en lærebog til brug for universitetsstuderende og den bør som sådan sammenlignes med hvad man ellers har på det område, såsom David Ogg's lærebog med samme titel, G. N. Clark: The seventeenth Century, og Roland Mousnier: Les XVIe et XVIIe siécles.

David Ogg's fremstilling kan stadig hævde sig som den solideste, men har vel i sin 8. udgave efterhånden en svag duft af lavendler over sig. Clark's bog er velskrevet og har atmosfære, men kan næppe siges at være en egentlig lærebog. Mousnier's er meget personligt præget og egner sig måske nok så godt som hovedværk, rent bortset fra at det næppe er hensigtsmæssigt at bruge en fransk lærebog når man erfaringsmæssigt ved at den vil volde de fleste studerende store sproglige kvaler.

Tilbage er så bl.a. Maland. Den dækker perioden fra 1598 til 1715 og medtagerde
fleste af de emner man vil vente at finde i en bog af denne art, dog ikke

Side 317

Englands historie. Forfatteren har disponeret sin fremstilling som en slags mellemting mellem Clark og Ogg: Den første fjerdedel anvendes til en udsigt over det 17. årh. i almindelighed: økonomisk, politisk og kulturelt. Fremstillingenbringer i og for sig ikke noget nyt frem, men samler Clark, C. J. Friedrich: The Age of the Baroque og F. L. Nussbaum: The Triumph of Science and Reason på en kort og overskuelig måde. Afsnittet er vanskeligt at indlære men giver en god introduktion.

Dernæst følger en oversigt over 30-årskrigen, kortfattet (32 sider) og fornuftigt opdelt. Resten af stoffet er samlet i 8 hovedafsnit, stort set kronologisk ordnet. Ulempen herved — det at f.eks. Frankrigs eller Nederlandenes historie kommer til at stå i forskellige kapitler - søger forfatteren at råde bod på ved flittig brug af krydshenvisninger. I den del af bogen ligger hovedvægten på den politiske historie i gammeldags forstand, og fremstillingen støttes af 21 kort der er indsat i teksten. Skildringen af den politiske historie er klar og velskrevet men viste i brugen den svaghed, at de studerende ikke blev opmærksom på de kontroversielle punkter.

Forfatterens i og for sig priselige bestræbelse på at give et sammenhængende billede af sit emne gør i virkeligheden bogen vanskelig at anvende som lærebog. Det viser sig tydeligt f. eks. i skildringen af 30-årskrigen, af Richelieu, af Ludvig d. 14., af den svenske udenrigspolitik. Det er for glat, for problemfrit. Ikke sådan forstået at bogen er kedelig - det er den ikke, tværtimod - men den inspirerer ikke sin læser til en dybere indtrængen i de emner den lægger frem.