Historisk Tidsskrift, Bind 12. række, 3 (1968 - 1969) 1-2

The Early Charters of Eastern England by C. R. Hart. Studies in Early English History edited by H. P. R. Finberg. Leicester University Press, 1966. 280 s. 55 sh.

Niels Skyum-Nielsen

Side 290

Værket indgår i en serie, som allerede dækker Essex, Devon, Cornwall, West Midlands og Wessex. Hertil føjes nu »Eastern England«, d. v. s. området mellem floderne Themsen og Humber, identisk med det meste af Danelagen. Det er ejendomsskifter, der er fortegnet og aftrykt, og tidsgrænsen opad er sat ved 1066. Fra Østengland er der særlig mange dokumenter af denne art i behold fra det sidste århundrede inden erobringen. - Enkelte meddelelser i regester, tekster og kommentarer har krav på interesse for danske historikere, der sysler med vikingetidens England: socne omtales i et diplom af 973 som den faste danske betegnelse for jurisdiktion. Et par personer præsenteres som danske (Grimolf, Ædric og Toti). Ifølge et diplom fra kong Æthelred II af 1006—11 gav den sidst-

Side 291

nævnte Toti kongen et pund »af det reneste guld til at betale tributten«, og han fik til gengæld seks bol. Det drejede sig øjensynlig om en danegæld. Den samme ydelse (censum Danis) omtales i et diplom fra Knud den Store 1022-23 som udskrevet enten til skibe eller til våbenudrustning. Om Torkil den Høje, der blev erklæret fredløs af kong Knud i 1021 (og døde i 1039), oplyses det, at han havde været meddelagtig i et mord og måtte bøde derfor med afståelse af fast ejendom. Knud den Stores diplomer — delvis også Hardeknuds — refereres eller omtales mange steder. Svend Estridsens togt til England 1069-70 nævnes i korthed. - Alt i alt er der tale om en nyttig og velordnet materialesamling, der er ret let at benytte ved hjælp af registrene.