Historisk Tidsskrift, Bind 11. række, 5 (1956 - 1959) 1-2

Sune Dalgård

Side 243

Til den 2. internationale arkivkongres i Haag i sommeren 1953 forelå fra værtslandets statsarkivvæsen en smuk present i form af en trykt oversigt over de Nederlandske rigsarkivers indhold De Rijksarchieven in Nederland. Overzicht van de inhoud van de rijksarchiefbewaarplaatsen ('s-Gravenhage, 1953, 404 s.). For første gang er der hermed tilvejebragt en samlet oversigt — ajourført til 1. januar 1953 — over alle de Nederlandske statsarkivers fonds, omfattende både de enkelte provinsers Rijksarchieven, der må sidestilles med vore Landsarkiver, og Algemeen Rijksarchief i Haag, der, hvis man vil jævnføre med Danske forhold, må sidestilles med både Rigsarkivet og Landsarkivet i København, idet dets 1. og 2. afdeling omfatter de centrale regeringsorganers arkiver delt ved det i Nederlandsk historie skelsættende år 1795, mens dets 3. afdeling rummer provinsen (Syd-) Hollands arkiver.

For Haag-arkivets vedkommende forelå der i forvejen — forudenR.
C. Bakhuisen van den Brink's 100 år gamle tilløb til en
beskrivelse Overzigt van het Xederlandsche Rijks-Archief I ('s-Gravcnhagc,1854)

Side 244

vcnhagc,1854)— en brugbar oversigt udgivet i 1927 af den daværendeAlgemene Rijksarchivaris professor R. Fruin (Verslagen omtrent 's Rijks oude archieven 1926 bd. I s. 87 ff), til glæde for ikke-yndere af det Nederlandske sprog udgivet i revideret form på Engelsk i 1932 under titlen The General State Archives and their Contents. For provinsarkiverne fandtes derimod kun trykte oversigterfor Gelderland og Nord-Holland.

Den nu publicerede oversigt er sammenstillet og uniformiseret af den i 1953 fratrådte Alg. Rijksarchivaris D. P. M. Graswinckel på grundlag af oplysninger meddelt af lederne af Alg. Rijksarchiefs afdelinger og af provinsarkiverne. Resultatet er en strengt systematisk opstilling og en i konsekvens vidtdreven ensartethed. Stoffets mængde medfører selvsagt en meget knap form. Normalt angives blot betegnelserne for de enkelte arkiver og samlinger eller underafdelinger af disse og det tidsrum, de omfatter, samt om der findes inventarer, lister eller regester over dem; hvor trykte inventarer findes, anføres de nødvendige bibliografiske oplysninger. Derimod gives kun undtagelsesvis administrations- eller personalhistoriske oplysninger om de organer eller personer, hvorfra arkiverne stammer, hvorved oversigten i sit anlæg adskiller sig tydeligt fra det eneste Danske arbejde af tilsvarende karakter Kr. Erslevs Rigsarkivet. En Oversigt (1923). Hvor sådanne oplysninger er skønnet nødvendige, er de ganske kortfattede og henviste til anmærkninger. Til gengæld findes hyppigt krydshenvisninger mellem arkivfonds af beslægtet indhold. Hele værket afsluttes med indholdsfortegnelser og et udførligt person- og stednavneregister.

I sin art er denne oversigt et mønstergyldigt orienteringsmiddel af stor værdi for den arkivbenytter, der søger et hurtigt og sikkert systematisk overblik over de Nederlandske statsarkivers indhold og over hjælpemidlerne til benyttelsen af de enkelte grupper. Den fremkalder hos en Dansk benytter let ønsket om, at vi i Danmark måtte blive i stand til på lignende måde at udgive en tidssvarende samlet oversigt over både Rigsarkivets og Landsarkivernes indhold, selv om en sådan antagelig snarere burde følge den nu forældede og utilstrækkelige Erslevske oversigts bredere anlæg end den Nederlandskes stærkt skematiske form.