Historisk Tidsskrift, Bind 11. række, 4 (1953 - 1956) 1

H. H-t.

Side 585

I det nylig udkomne dobbelthæfte af »Danske Magazin« (VI. bd.
1. og 2. hæfte. 1955) er det største bidrag Hanna Kobylinskis og
Erik Møllers i fællesskab foretagne udgivelse af »Aktstykker og

Side 586

Breve m. m. vedroreude Kammerherre Bernhard Billows særlige Missiontil Berlin og Wien 1856 og 1857«. Biilows sendelse var foranledigetaf de tyske stormagters henvendelser i sommeren 1856 vedr. de holstenske klager over fællesforfatningen, og dens formål var at imødegå disse. Resultatet blev imidlertid helt negativt både i Berlin og i Wien, hvilket sidste sted man ellers kunne have ventet større imødekommenhed. Men Østrig ville da af forskelligegrunde ikke skille sin politik fra Preussens. Riilows depecherfra hans sendelse har megen interesse både ved de oplysninger,som de giver om de politiske forhold ved de to hoffer, og ved de kyndige betragtninger, som Biilow i dem anstiller om den danske helstats vanskeligheder.

Et andet bidrag til Danmarks politiske historie er Georg Nørregårds publikation af »Kong Frederik 6.s breve til dronning Marie under Wienerkongressen 18141815«, breve, som han jo i øvrigt har brugt i sin disputats »Danmark og Wienerkongressen 1814— 15« (1948). Brevene til dronningen, der under kongens fraværelse førte forsædet i statsrådet, er af rent politisk karakter. Med interess e om ikke just med tilslutning —læser man Frederik Vl.s domme om mænd som Talleyrand og Metternich, og ganske gribende er skildringen i brevet 25. april 1815 af kongens samtale med fyrst Hardenberg. En anden, udmærket kilde til Wienerkongressens historie publicerede Nørregård i 1953 som selvstændigt skrift: Niels Rosenkrantz' Journal du Congrés de Vienne 1814 1815.

Af kulturhistorisk art er heftets tre andre, mindre stykker: Bjørn Korneraps udgave af »Herlufskolms Skoleordinans af 3G. Marts 1567«, et interessant bidrag til oplysning om datidens pædagogiske opfattelse, Hans H. Fussings og Mogens Pihls »Breve fra Thomas Henshaw og Rasmus Bartholin til Royal Society i London 167275« og Emilie Andersens udgave af »Fortegnelse fra 1482 over smykker, iilhørende dronning Dorothea«. Fortegnelsen har bl. a. den interesse at indeholde et spænde, prydet med en elefant (forbillede for elefantordenen?).