Historisk Tidsskrift, Bind 11. række, 3 (1950 - 1952) 1

En Bemærkning til »Moderne Engelsk Historikerskole. Økonomisk Historie. Nogle Aspekter<<. Af Astrid Friis. Hist. Tidsskrift 11. rk. 2. bd. S. 268 ff.

Emilie Andersen

Side 313

Ved gennemlæsningen af professor Astrid Friis' fortjenstfulde artikel i Historisk Tidsskrift ¦—¦ man synes blot den er lidt for bredt anlagt i betragtning af, at faktisk ingen af de nævnte engelske arbejder berører danske forhold —¦ bemærker man med undren, at hun nævner en hel del ikke-englændere, nemlig forskelligetyskere

Side 314

skelligetyskereog belgieren H. Pirenne, som de engelske historikerestår i gæld til, men ikke med et eneste ord, at danskeren, professor Erik Arup, har haft nogen betydning for udviklingen af en engelsk historikerskole. Den generation af danske historikere,som Astrid Friis — og også forfatteren af nærværende linjer — hører til kan ikke være i tvivl om, at prof. Arup, da han i 1916 begyndte sin lærervirksomhed ved Københavns universitet, forelæste over verdenshistorie og økonomisk historie på en måde, som tidligere ikke var sket ved universitetet. Baggrunden herfor er, at han i 1907 havde udgivet sit store arbejde: »Studier i Engelskog Tysk Handels Historie. En Undersøgelse af KommissionshandelensPraksis og Theori i Engelsk og Tysk Handelsliv 13501850«. Synes Astrid Friis at have glemt eller ikke at have forstået betydningen af Arups studier, har englænderne selv imidlertid ikke ladet disse ude af betragtning. Et vidnesbyrd herom er, at den fremragende engelske historiker M. Postan, nu professor i økonomisk historie i Cambridge og redaktør af Economic History Review, i 1926 skrev til prof. Arup og bad ham om at lade ham få Arups ovennævnte bog, da han var »at present engaged upon a book on the organisation of English trade in 15 c. From numerous references I can see that your »Studies of English & German Commercial History« have a direct bearing on my subjectand are absolutely indispensable for the work I am now doing«. Naturligvis fik han bogen. I 1933 udkom i London samlingsværket:»Studies in English Trade in the Fifteenth century«, til hvilket Postan er bidragyder. Det er nu ganske vist, at Arups bog ikke bliver meget citeret i engelske historiske arbejder. Det kan have forskellige grunde. Bogen er således skrevet på dansk, hvillrpt snrnø pn al firm Hprnp a^pl iL'lta mafttgr ot locse, G£ iøvriilt synes disse ikke endnu at have fordybet sig så meget i deres lands historie, at de er nået til monografisk at behandle kommissionshandelensretslige udvikling i det store rige. Hertil kommer, at Arup efter afslutningen af ovennævnte bog ikke egentlig har beskæftiget sig med verdenshistorie, men har været optaget af kritiske studier som forarbejde til sin »Danmarks Historie« og af udarbejdelsen af denne. - - Arups bog er altså ikke glemt, herom vidner også, at den norske økonomiske historiker, professorJohan Schreiner, i sin rosende anmeldelse i Norsk Historisk Tidsskrift for 1946 af professor Aksel E. Christensens bog: »Dutch Trade to the Baltic about 1600«, nævner »Erik Arups mesterlige studier fra 1907 over engelsk og tysk handelsudvikling'.