Historisk Tidsskrift, Bind 11. række, 3 (1950 - 1952) 1

Kristof Glamann

Side 506

Med den tyske emigrerede dr. M. J. Elsas' andet bind af I 'mriss einer Geschichte der Preise und Lohne in Deutschland vom uusyehenden Mittelaltcr bis zum Beginn des ncunzehnten Jahrhunder'ts [Vol. 11, A + B, Leiden 1940—49, iv + 649, vii + 138 sider] forcligger det nyeste bidrag til den efterhanden omfattende rtckke publikationcr af prishistorisk karakter, som har set dagens lys, siden man i 1931 koordinerede de igangvrcrendc undersogelscr ved oprettelsen af The International Scientific Committee on Price History med Sir William Beveridge som formand og sa velkendte navne som franskmanden Henri Hauser, amerikaneren Edwin F. Gay, hollsenderen N. \V. Posthumus, ostrigeren A. F. Pribram og ovennaevnte dr. M. J. Elsas som medlemmer. Aret efter komiteens nedsaettelse udkom det ferste amerikanske bidrag, i 1936 fremlagde Hauser og Elsas samtidig resultaterne af deres undersegelser, derpa fulgte Pribram's vrerk i 1938. Kort for krigens udbrud kom 1. del af det af Beveridge ledede engelske arbejde, og under krigen udsendte Posthumus i 1943 sin publikation af de Amsterdamske priskuranter og noteringerne fra byens kornbors. For en fuldstsendigheds skyld ma ogsa nsevnes den amerikanske historiker Earl J. Hamilton's arbejder om spanske priser og lonninger — der i modsoetning til de anferte undersogelser er enkeltmands vscrk — samt de polske historikere Siegel's og Pelc's bidrag til Warschava's, Krakow's og Gdansk's okonomiske historic Den 2. verdenskrig har enten helt standset det videre arbejde eller ogsa omlagt det, saledes at man tilsyneladende har opgivet team work-formen — Danmark ene undtaget. I stedet koncentrerer man sig nu om udarbejdelsen af monogratier, nvor det pns- og lenmaessige materiale indgar som en integrerende del, hvilket for eksempel er tilfseldet i England, hvor professorerne Postan og Ashton har overtaget videreforelsen af Beveridge's arbejde.

Det udkomne 2. bind af den tyske prishistorie tilhører ifølge sin tilblivelse og form mellemkrigstiden og er resultatet af et samarbejde mellem en række kendte tyske historikere. I virkelighedenlå første halvbind af værket færdig allerede i 1940, men p. gr. af den tyske invasion i Holland måtte dets udsendelse udskydes til efter krigens afslutning, og det blev i 1949 suppleret med det diminutive andet halvbind. I indledningen til 1. bind fra 1936 har dr. Elsas redegjort for værkets formål og metode. Det fremgår heraf, at hensigten først og fremmest har været at give markedspriser fra de store kommercielle centre eller fra byer, der husede større administrationsorganer. 1 overensstemmelsehermed behandlede 1. bind byerne Miinchen, Augsburg og Wiirznurg, medens det nu udkomne 2. bind rummer materiale

Side 507

fra Frankfurt a. M., Leipzig og Speyer. Kilderne har hovedsagelig været kæmner- og hospitalsregnskaber samt markedsnoteringer, således som de i periodens slutning forekommer i de lokale aviser. Hele kildegrundlaget indicerer, at den tyske prishistorie først og fremmest giver konsumpriser og kun meget få engros-priser, medens værket ganske udelader prishistorisk materiale fra landet [godsregnskaber]. Den geografiske placering af de valgte byer er ligeledes med til at indsnævre værket, hvilket imidlertid et senere bind vil kunne afhjælpe f. eks. ved at fremlægge materiale fra Hamburg. De offentliggjorte prisserier er holdt i adskilte lokale grupper og udtrykkes i tidens mønt. Metodisk har man undladt enhver form for interpolation. De længste rækker strækker sig fra Middelalderens slutning frem til begyndelsen af 19. årh. Vareudvalgeter omfattende og dækker alle vigtige konsumartikler. Lønningerne falder i to grupper, dels egentlige lønninger daglejere,tømrere dels byfunktionærers salærer. Det har ikke været forfatteren muligt at finde tilstrækkeligt materiale til belysningaf rentens og huslejens udvikling, ligesom han har undladtat behandle vekselkurserne, der dog for så vigtige markedsbyersom Frankfurt og Leipzig må være af en vis betydning.

Pa grundlag af det offentliggjorte materiale har dr. Elsas for- Sogt at skitsere udviklingen, og hans resultater betydcr i flere henseender en omvurdering af gaengse anskuelser. Dette guelder saledes hans pavisning af de store handelsbyers handhsevelse af deres montregaler og derigennem af deres montfod, der end ikke i Kipper og Wipper-perioden blev alvorlig angrebet. Med hensyn til den lokale forringelse af monten fremhsever forfatteren, at den kun i sine mest ekstreme former har influeret afgerende pa priserne, medens reduktionen normalt har betydet meget lidt i forhold til de fluktuationer, som fremkaldtes af svingende hostudbytter.Ogsa nar det gselder spergsmalet om krigenes betydning i det okonomiske liv reviderer dr. Elsas en almindelig antagelse ved at klargore, at de direkte krigsvirkninger har vseret skarpt lokalt afgrsenset, hvorimod de indirekte virkninger — epidemier, hungersnod og befolkningstab — naturligvis har spillet en storre rolle i prisers og lonningers udvikling. Denne udvikling kan for Frankfurt's vedkommende i korthed beskrives saledes: priserne — isser kornet — opviser en faldende tendens fra 1438 til 1470, da de vender og langsomt stiger indtil 1512. Lenningerne er derimoduforandrede indtil 1512, hvilket skulle betyde, at den arbejdendebefolkningsgruppe har haft forholdsvis gode kar i hvert fald frem til 1470. Dette indtryk bestyrkes iovrigt pa anden vis. Det modsatte er tilfa^ldet i den folgende periode, der er identiskmed

Side 508

tiskmedden store prisstigning 15121621. Her stiger lønningerne ikke i samme tempo som priserne, hvorfor reallønnen må have været dalende, uden at man dog er i stand til at dokumentere dette talmæssigt, eftersom hovedparten af lønningerne nu foruden kontante penge omfatter et eller flere måltider pr. dag. Fra o. IG2I går priserne endelig ned, medens lønningerne fortsat stiger. Delle bevirker, at reallønnen bedres og når op på et niveau, der efter dr. Kisas' formening svarer til tiden for 1512. Igennem resten af 17. årh. og hovedparten af 18. årh. er lønningerne så at sige konstante, først efter 1789 kommer de i bevægelse og kompenserer derved noget af den prisstigning, der siden 1657 er foregået i ulige tempi. Til analysen af reallønnen føjer forfatteren i et afsluttende kapitel en undersøgelse af forbindelsen mellem priser og befolkningsforhold. Han paaviser en bemærkelsesværdig overensstemmelse mellem priserne på kornprodukterne og byernes befolkningstal og mener, at produktionsomkostningerne har været en afgørende faktor, idet det teknisk set uelastiske landbrugssystemhar bevirket, at byernes forsyningsområder måtte indrettesefter befolkningstallet med store transportomkostninger ved stigende indbyggertal — og omvendt. Arbejdslønnen på landet forudsættes at have spillet en minimal rolle i de samlede driftsomkostninger. Håndværksprodukterne viser en anden udvikling.Her har tekniske opfindelser i 16. og 17. årh. skabt en elasticitet i produktionen, som tillader omstillinger efter de vekslendebefolkningsforhold, hvorfor priserne på håndværkets produkterikke fluktuerer på samme voldsomme måde som landbrugsprodukterne.

Dr. Elsas' arbejde er således et vægtigt indlæg i den standende diskussion om prisdannelsesprocessen, men først og fremmest er værket en kildepublikation, bag hvilken der skjuler sig et umådeligt arbejde og som ikke mindst i kraft af sin klare og sikre metode forhåbentlig vil være mange til gavn og glæde.