Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 6 (1942 - 1944) 1

R. Paulli

Side 585

Maaske det betydningsfuldeste Hverv, der er betroet Videnskabernes Selskab, er Valget af Carlsbergfondets Direktion. Carlsbergfondet er oprindelig af J. C. Jacobsen bortadopteret til Selskabet, som efterhaanden i Plejebarnet har faaet en Slags Forsørger, der samtidig er blevet den store gode Fe for al dansk Videnskab overhovedet. Selskabets Jubilæum har Fondet fejret ved 13. November 1942 at udsende: Carlsbergfondet. Carlsberg Laboratoriet, Videnskabelige Understøttelser, Det nationalhistoriske Museum paa Frederiksberg, Ny Carlsbergfondet (Kbh. 1942, 124 Sider) forfattet af Direktionens Formand Professor Johannes Pedersen under Medvirkning af Fondets Kontorchef E. Spang- Hanssen og dets Kvæstor C. Nyholm.

Om de første 50 Aar af Fondets Virksomhed er der 1930 udgivetet omfangsrigt, af flere Forfattere skrevet Værk, hvis forskelligeAfsnit, tildels stærkt personligt prægede, indeholder en Mængde tekniske, finansielle, regnskabs- og bevillingsmæssige Enkeltheder af stor Interesse, foruden adskillige Træk til Belysningaf de Personligheder, der har spillet ind i Fondets til Tider meget bevægede Historie. I mere overskuelig Form giver den nye Bog en kortfattet samlet Udsigt over Fondets Oprindelse og dets Udvikling ned til 1942, og paa enkelte Punkter bliver Kendskabet til Fondets Tilblivelse herigennem uddybet. Desuden behandles i særlige Afsnit Fondets Organisation og Økonomi, de enkelte Afdelingers Virksomhed: Carlsberg Laboratoriet, Afdeling B (det man i daglig Tale forstaar ved Carlsbergfondet), Frederiksborg-

Side 586

Museet samt Ny Carlsbergfondet, som paa een Gang er en Søsterinstitutiontil
og en Underafdeling af det gamle Carlsbergfond.

Bogens sidste Tredjedel rummer Personfortegnelse og Bibliografi, udarbejdet af E. Spang-Hanssen. Personfortegnelsen omfatter Direktioner og Bestyrelser, Ledere af Institutioner m. m., Bibliografien opregner foruden Litteratur om selve Fondene og Afdelingerne, tillige Litteratur om Stifterne og Bryggerierne. Bibliografiens 201 Numre er et kritisk Udvalg, hvori det ligegyldige er forbigaaet, men til Gengæld betydningsfulde Bidrag fremkommet i Dagspressen er medtaget. En Gennemgang af denne meget afvekslende Litteraturfortegnelse forstærker yderligere Indtrykket af, hvilken eminent Betydning Familien Jacobsen og Carlsberg har haft og har i dansk Kulturliv.