Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 6 (1942 - 1944) 1

Rudi Thomsen

Side 380

I 1828 udkom i København et postumt Værk af en ung dansk Historiker. Det var den 371 Sider store Bog Res Cyrenensium a primordiis inde civitatis usque ad ætatem, qua in provinciæ formam a Romanis est redacta. Novis curis illustravit Dr. Johannes Petrus Thrige. Hans Peter Thrige var født i København 1792 og tog theologisk Embedsexamen med prae 1814. Det var dog ikke Theologien, men Historien, der havde hans store Interesse, og kort efter fik han Universitetets Guldmedaille for en Afhandling om Danmarks Magtstilling indtil 1720. Han knyttedes strax til Roskilde Kathedralskole som Adjunkt, kastede sig over Studiet af det antikke Kyrenaikas Historie og blev paa en Afhandling herom, som udgør første Delen af det

Side 381

senere store Værk, mag. art. og dr. phil. ved Københavns Universitet. Samme Aar udnævntes han til praeceptor primarius (Lektor), stadig i Roskilde, og i denne Stilling forblev han til sin Død (han blev aldrig Professor i antik Historie ved Universitetet, som Silvio Ferri i Indledningen til 1. Bind af den nedenfor omtalte Udgave hævder). Sine Kyrenaikastudier naaede han at fuldende; Publiceringen af sit Hovedværk oplevede han derimod ikke, idet han allerede døde 1827.

Som Titlen viser, er Thriges Værk skrevet paa Latin, et typisk lærd Latin, som mangler Antikkens Friskhed og Smidighed. Det er Resultatet af en minutiøs Gennemgang af alle antikke Kilder til Kyrenaikas Historie. Ved de Konklusioner, der drages herudfra, kan man ikke frakende Forfatteren sund kritisk Sans; men —- hvad der er naturligt ud fra Historieforskningens daværende Stade — egentlig kildekritisk Metode i moderne Forstand findes ikke, ligesom man vil lede forgæves efter arkæologisk Bevismateriale.

»Res Cyrenensium« har nu i flere Aartier været udsolgt; det er blevet en yderst sjælden Bog. Trods sine metodiske Mangler og trods sin Ufuldstændighed, foraarsaget ved det sidste Aarhundredes store arkæologiske Nyfund i Kyrenaika, har den dog stadig een vigtig Fortjeneste: Den er et sandt Repertorium for alle antikke litterære Kildesteder til Kyrenaikas Historie.

Det maa derfor i Historikerkredse hilses med udelt Glæde, at man nu i Italien har ofret Penge paa et Nytryk af Thriges Værk. Dette er bevirket ved Direktøren for »Ufficio Studi del Ministero dell'Africa Italiana«, Angelo Picciolis Initiativ. Og Bogen, som bærer den originale Titel »Res Cyrenensium«, udkom 1940 i smukt Udstyr paa A. Airoldis Forlag. Udgaven er besørget af Silvio Ferri, som har bibeholdt Thriges Text i uændret Form, med alle de vigtige Noter. Som et Bind for sig udkom kort efter (med samme Titel) en italiensk Oversættelse. Dette Bind udmærker sig ved en Række smukke Plancher, med Fotografier af arkæologiske Udgravninger og Fund i Kyrenaika; men iøvrigt turde det næppe kunne paaregne større Interesse i vor hjemlige Historikerverden, da de fleste danske Historikere vel har lettere ved Latin end ved Italiensk. Oversættelsen tager især Sigte paa den læge Læser: Ferris Formaal har ikke været en ordret, men en klar Gengivelse af Thriges Text, og det vigtige Kildeapparat er udeladt.

Derimod vil der inden længe udkomme et yderst vigtigt
3. Bind; dette skal være en Kommentar til Thriges Værk, give et
Overblik over de nyfundne Dokumenter til Kyrenaikas Historie

Side 382

og Kyrenaikaarkæologiens nuværende Stade. Først naar dette
Bind er udkommet, vil man kunne danne sig et klart Billede af,
hvor mange af Thriges Resultater endnu holder Stik.