Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 6 (1942 - 1944) 1

R. Paulli

Side 584

Det var naturligt, om Videnskabernes Selskab havde fejret sit 200 Aars Jubilæum ved at udgive en Fortsættelse af Molbechs berømte Fremstilling af Selskabets Historie indtil 1842, men da ingen af Selskabets nuværende Medlemmer magter at løfte Arven efter Molbech, er det et Held, at man i dets mangeaarige Forretningsfører Asger Lomholt har en Mand, der véd at tage den historiske Opgave op paa et andet Grundlag, nemlig ved Udgivelsen af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab 17421942. Samlinger til Selskabets Historie. I. (Kbh. 1942, 648 Sider). Skønt Arbejdet først kunde paabegyndes i December 1941, forelaa paa Jubilæumsdagen 13. November 1942 et Kvartbind paa halvsyvende Hundrede Sider, illustreret med Portrætter og Faksimiler, og det afsluttende Bind II kan forhaabentlig ventes iaar. Værket er baseret paa en systematisk Gennemgang af Selskabets Arkiv, og overalt lægges Dokumenterne paa Bordet, saa at man gennem Aktstykker kan følge Selskabets og dets Funktioners Historie.

Der indledes med en Redegørelse for Selskabets Oprindelse; tre mindre Kapitler fortæller om Selskabets Navn, Segl og Diplom,et større om dets Medailler, og paa over 100 Sider behandles »Vedtægter og Forretningsorden«. Værkets personalhistoriske Parti indledes med Protektorerne af Kongehuset; sammen med Listerne over Medlemmerne (indenlandske og udenlandske ordentlige,Æresmedlemmer) faar man udførlig Besked om den skiftende Praksis ved Medlemsoptagelsen og Klassedelingen. Præsidenterne og Sekretærerne gøres til Genstand for udførlig monografisk Behandling i to store Afsnit paa ialt 150 Sider. Efter en Oversigt over Selskabets Legater slutter Bindet med et

Side 585

Kapitel om Carlsbergfondet, hvis Stiftelse 1876 betegner et
Vendepunkt i Selskabets Historie.

Skønt Værket efter sit Anlæg fortrinsvis skal være en Aktstykkesamling, er der dog meget Læsestof iblandt. I næsten alle Afsnit findes interessante Partier; der berettes om forunderlige, ikke altid flatterende, Episoder, og Personlighederne tegner sig skarpt gennem citerede Udtalelser i Betænkninger og Diskussionsindlæg, der giver udmærkede Bidrag til Karakteristik af danske Videnskabsmænd gennem to Aarhundreder. Listerne indeholder et stort personalhistorisk Stof, hvis Værdier fuldtud kan udnyttes, naar Registeret foreligger med Bind 11. Heri kunde man ogsaa ønske som Bilag at faa trykt in extenso det Manuskript af H. C. Ørsted, som forefindes i Selskabets Arkiv, og som indeholder hans Antegnelser til Molbechs Historie; efter de Prøver at dømme, der citeres i Bind I, synes det at være af betydelig Interesse.