Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 5 (1939 - 1941) 1

H. H-t.

Side 769

I tidsskriftets 10. rk. 11, 417 f. blev der gjort rede for de i 1932 vedtagne nye love for Selskabet for Udgivelse af Kilder til dansk Historie samt for de udgiverarbejder, selskabet på det tidspunkt havde i gang eller var i færd med at forberede. Siden da er der i sammensætningen af selskabets styrelse sket den forandring, at formanden, bibliotekar, dr. Ellen Jørgensen, og kassereren, museumsdirektør, dr. Poul Nørlund, efter eget ønske er fratrådt. Det skete på årsmødet i 1938, og de efterfulgtes af rigsarkivar Axel Linvald som formand og museumsinspektør Georg Galster som kasserer. Som sekretær er forblevet arkivar, dr. H. Hjelholt.

Selskabet har i de forløbne år mistet to af dets medlemmer, nemlig fhv. rigsarkivar L. Laursen, der døde i 1936, og fhv. landsarkivar Holger Hansen, død i 1938. Trods Laursens store udgivervirksomhed udgav han dog intet for selskabet, men var derimod gennem mange år virksom i dets administration og som rådgiver ved andres arbejder. Også Holger Hansen var i en rrække af selskabets styrelse og desuden udgiver af det store værk »Inkvisitionskommissionen af 20. januar 1772«, som han dog ikke nåede at se afsluttet inden sin død. Til nye medlemmer valgtes på årsmødet i 1940 arkivar, mag. art. Caroline Emilie Andersen og arkivar, mag. art. I. O. Bro Jørgensen.

I decbr. 1939 fuldførtes selskabets hidtil største udgiverarbejde:Repertoriets 2. række, omfattende de danske middelalderligebreve i tidsrummet 14511513, ved William Christensen. Denne udgave på i alt 9 store bd. er, fra det 1. bd. i 1928 udkom, skredet frem med en usædvanlig præcision og må betragtes som en fremragende videnskabelig bedrift. Af andre af selskabets udgaver,der allerede var i gang i 1932, skal omtales, at der af Breve til og fra Mogens Gyldenstjerne og Anne Sparre ved E. Marquard i 1936 udsendtes bd. 2, medens det 3. og sidste bd. er udkommet i sommeren 1941. Af Inkvisitionskommissionen af 20. januar 1772 ved Holger Hansen udkom 4. bd. i 1936, og ved Holger Hansensdød forelå der et udarbejdet manuskript til det afsluttende 5. bd., og en del ark var allerede sat op i korrektur. Arbejdet

Side 770

med at få dette bd. udgivet blev overtaget af arkivar, cand. mag.
C. Rise Hansen, og bindet forelå færdigt i juni 1941.

Langt mere beskedne af omfang end de her nævnte arbejder er et par mindre udgaver, som selskabet ligeledes har udsendt i de forlobne år. I 1934 kom Reynold Junges Møntmesterregnskaber 15341540 ved Georg Galster og i 1937 Frederik ll's Enke, Dronning Sophies Kopiboger 15881617, udgivne ved Svend Thomsen.

Til den allerede i 1932 planlagte udgivelse af Hertug Hans den ældres Registranter fra tiden 15431580 ved Caroline Em. Andersen lykkedes det forst i 193738 selskabet at opnå de nødvendige betydelige bevillinger (dels fra Carlsbergfondet, dels fra Undervisningsministeriet). Forhåbentlig vil det ikke vare alt for længe, før det 1. bd. af denne udgave vil kunne se lyset. Det tillægsbind til den store udgave af Christian IVs egenhændige Breve, som besørges af Johanne Skovgaard, vil også kunne ventes inden længe.

Der kan endelig være anledning til at nævne et par omfattende registreringsarbejder, der er blevet iværksatte af selskabet med tanke på senere udgiverarbejder. I årene 193439 optoges der på selskabets initiativ og med støtte fra Videnskabernes selskabs »kommission til undersøgelse af de i dansk privateje bevarede kilder til dansk historie« og rigsarkivet af arkivar I. O. Bro Jørgensen en fortegnelse over Johan Billows efterladte Samlinger, der beror mange forskellige steder (i Sorø akademis bibliotek, rigsarkivet, det kgl. bibliotek og på Sanderumgård). Registraturen er almindelig tilgængelig, bl. a. i rigsarkivet. Det er selskabets agt engang med tiden at få udgivet et udvalg af disse righoldige samlinger til det 18. århundredes historie.

Det andet registreringsarbejde har drejet sig om de danske middelalderlige regnskaber i tiden for 1536 og er blevet udført af cand. mag. Aksel E. Christensen i årene 193638. Arbejdet er bekostet af Den Hjelmstjerne-Rosencroneske stiftelse, der ligeledes har bevilget penge til udførelse af visse forarbejder til en udgave. I registraturen er regnskaberne opdelt efter saglige grupper: centraladministrationens regnskaber, hofholdningsregnskaber, lens- og skatteregnskaber, toldregnskaber, kirke- og klosterregnskaber osv., og det er tanken at udgive de forskellige grupper for sig. Overvejelserne inden for selskabet om den bedste udgivelsesmetode er dog endnu ikke afsluttede. At den planlagte udgave vil være af uvurderlig betydning for studiet af dansk økonomisk historie i det pågældende tidsrum, er givet, og forhåbentlig lykkes det selskabet inden alt for længe at slutte det

Side 771

forberedende arbejde og fra bevillingsmyndighederne at opnå de
ikke übetydelige summer, som vil udkræves til gennemførelsen
af denne omfattende udgave. H. H-t.