Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 4 (1937 - 1938) 1

Francis Beckett

Side 189

Den, som gennem adskillige danske Somre, i Regnskyl og Solskin, mod strid Vestenvind eller med Vinden i Ryggen har eyelet gennem Danmark fra Kirke til Kirke, kan forstaa det gode Humør, der bærer Jan Steenbergs store komparative Værk: Studier i dansk og nordtysk Teglstensarkitektur i det 13. Aarhundrede (1935). Thi Danmarks talrige gamle Landsby- og Købstadkirker er Belønning for mangen vaad Trøje eller solstegt Landevej. Dr. Steenberg har ydermere undersøgt den nordtyske kirkelige Murstensarkitektur og redegjort for dens Samspil med den danske samt paa Stedet gennemgaaet den lombardiske Teglstensarkitektur, der fik afgørende Betydning for vor romanske Kirkebygningskunst. Ogsaa til Målaren — Sko Klosterkirke og Mariekirken i Sigtuna — har hans Studier strakt sig. Han har gennemført sin Opgave med Energi og paa bred Basis.

Nede i Lauenburg, i det vestlige Parti af Ratzeburg Domkirke, der er opført paa en 0 i Ratzeburg Sø, mener Dr. Steenberg i Domkirkens Vestparti at have fundet en Mester, hvis Arbejde har haft ikke ringe Betydning for dansk kirkelig Teglstensarkitektur i 13. Aarhundrede. Dr. Steenberg minder om, at Valdemar II som Hertug i Sønderjylland 1201 erobrede Lauenburg. Det kan næppe betvivles, at den skønne Landsbykirke i Risby, Syd for Slien — Dr. Mackeprang har gjort Rede for denne lille Perle af Teglstenskunst — er opført under Ledelse af Ratzeburg-Mesteren, og Forf. mener, at Mesteren ogsaa har arbejdet i Slesvig Domkirke, og han

Side 190

paaviser, hvorledes hans Kunst har haft Betydning for dansk kirkelig Arkitektur i det 13. Aarhundrede; han tænker sig ogsaa den Mulighed, at Kong Valdemar ligefrem har indkaldt Ratzeburg- Mesteren til Danmark, hvad der dog næppe kan føres Bevis for.

Men den Energi og muntre Oplagthed, hvormed Dr. Steenberg har gennemført sine Undersøgelser, kom paa Universitetet ved det mundtlige Forsvar for Disputatsen i en underlig Modsætning til den übeherskede Voldsomhed, hvormed en Videnskabsmand ¦— forøvrigt udmærket paa et helt andet Omraade — gik løs paa hans Arbejde.

I de senere Aar er der udarbejdet flere dygtige Publikationer af enkelte fremragende Teglstenskirker i Danmark, og Arkitekt C. M. Smidt har bl. a. skarpsindigt redegjort for sine mangeaarige Undersøgelser i Søborg-Slotsruiner. Men man savner endnu Publikationer af flere vigtige danske Teglstenskirker, bl. a. af Aarhus Domkirke. Det ligger nær at ønske, at denne Opgaves Løsning udgaar fra det unge Universitet i Aarhus.