Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 4 (1937 - 1938) 1

Alfr. Krarup

Side 490

Svensk historisk Bibliografi 17711874 er Titlen paa et digert Opus paa over 900 store Sider, som Svensk historisk Forening i 1937 har udgivet. Begyndelsesaaret er givet ved, at Værket skal være en Slags Fortsættelse af Warmholz' noksom bekendte Storværk »Bibliotheca historica Sueo-Gothica«, som udkom i 15 Dele i Aarene 1782—1817; for Tiden efter 1875 forelaa forud Kr. Setterwalls to Bøger: Svensk historisk Bibliografi 18751900 og 1901—1920. (Stockh. 1907 og 1923). Materialet til det nu udgivne Værk er ogsaa indsamlet af den paa dette Omraade saa fortjente Setterwall, men han var, da han døde i 1930, kun lige naaet til at faa Begyndelsen sat i Tryk, og den videre Bearbejdelse og Udgivelse blev da af Foreningen overdraget til Bibliotekaren Sven Ågren i Uppsala, som Aaret forud havde udgivet sin store, med fortjent Anerkendelse modtagne Fortegnelse over Svensk biografisk uppslagslitteratur.

Opgaven har taget Ågren ikke mindre end 7 Aar, da han ikke i alle Tilfælde har villet nøjes med Setterwalls Titler, men har anset en »eftergranskning" af en stor Del af dem for nødvendig og derved i ikke ringe Grad fundet Grund til at korrigere dem. For at Værket ikke skulde svulme alt for stærkt op, har han ogsaaudskudt en Mængde samtidige Tryk, særlig politiske Pjecer.

Side 491

Medtagen af dette Stof vilde ganske sikkert have forøget Omfangetbetydeligt, men uden historisk og politisk Interesse er det jo ingenlunde, og i Erichsens og min danske Bog er det medtaget.

Vigtigere end Spørgsmaalet om Medtagen eller Ikke-Medtagen heraf synes mig dog den systematiske Opstilling af Titlerne. Her har Ågren væsentlig fulgt de Principer, som findes gennemfort i Setterwalls tidligere Bøger, og det var vel ogsaa vanskeligt for ham at afvige meget derfra uden at forandre Værkets hele Karakter. Ved Sammenligning med vort danske Værk — en Sammenligning, som det naturligvis ligger nær for nærværende Anmelder at foretage — falder det hurtigt i Øjnene, at Setterwall gennemgaaende anfører Værker i samme Rubrik alfabetisk efter Forfatternavnene, hvorimod vi oftest foretrækker en kronologisk Orden, og jeg kan ikke nægte, at dette endnu synes mig at være den bedste Opstilling. At en Bog kan henføres til forskellige Rubrikker efter de forskellige Synspunkter, som anlægges, er kun naturligt; eksempelvis kan jeg nævne, at en Bog om Nordens Handelshistorie under Kalmarunionen her findes opført under Tidshistorie, hos os under Handelshistorie.

Til Belysning af Omfanget, hvori fremmed Litteratur er medtaget, kan anføres, at baade Saxo (i Grundtvigs og Vedels Oversættelser, men ikke i Muller-Velschows Udgave) og Snorre er medtagne her, medens Snorre ikke findes hos os. En dansk Læser af det nye Værk kan ikke undgaa at føle sig slaaet af, i hvor høj Grad Sveriges Stormagtsstilling og nærmere Forbindelser med Polen og Rusland har medført Medtagen af Stof fra disse Landes Litteratur, saa vi her i Danmark i den Retning er langt lettere stillet end den svenske Udgiver, for hvem Kendskab til disse slaviske Sprog er en nødvendig Forudsætning for Opgavens Løsning. Men ogsaa for den tyske Litteraturs Vedkommende findes her anført adskillige Værker, som ogsaa angaar dansk Historie og altsaa ogsaa burde medtages i vor Bibliografi, men som vi har været afskaaret fra at faa med, fordi de overhovedet ikke findes i danske Biblioteker, hvilket igen skyldes, at man her paa Grund af Biblioteksbevillingernes Knaphed ikke har haft Raad til at anskaffe dem. Det er i høj Grad ønskeligt, at dette uheldige Forhold snart maa blive ændret til det bedre.

Det er et uhyre Arbejde, der er nedlagt i denne store Bog, og selv om jeg her er fremkommet med nogle kritiske Bemærkninger,er der al Grund til at lykønske naturligvis først og fremmestUdgiveren til Fuldendelsen af det store Værk, men ogsaa de unge svenske Historikere til dette betydningsfulde nye Hjælpemiddel,som

Side 492

middel,somhar udfyldt det store Hul, der hidtil har været i
svensk historisk Bibliografi. Alfr. Krarup.