Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 2 (1932 - 1934) 1

Kong David.

Johannes Steenstrup

Ved Aaret 1138 fortæller en flandersk Forfatter, der formentlig var samtidig med Begivenheden, at »Danernes Konge« efter at have erfaret den engelske Kong Henrik I's Død med en stor Flaade og en Hær af baade Rytteri og Fodfolk faldt ind i England, der led meget under deres grusomme Plyndringer; det var Kongens Paastand, at de Danske havde større Ret til England end Kong Stephan og hans Normanner. Det lykkedes imidlertid de Engelske fuldkommen at besejre Angriberne, der maatte flygte tilbage til deres eget Land1.

Et saadant Angreb paa England af Kong Erik Lam bliver ikke omtalt i nogen dansk eller i nogen anden udenlandsk Kilde. Derimod er det sikkert nok, at der i hint Aar fandt et alvorligt Angreb paa England Sted; Skotternes Konge David faldt med store Hærskarer ind over Englands Nordgrænse, og især plyndrede de af ham hidførte Hjælpetropper grumt, men i det berømte Slag ved Northallerton (»Standard-Slaget«) led Skotterne et afgørende Nederlag2.



1 Optegnelse af en ukendt Fortsætter af den af Sigebert af Gembloux forfattede, meget ansete og udbredte Krønike: 1138. Rex Danorum, audita morte regis Anglorum, cum multo navium apparatu, cum militari et pedestri exercitu, fines Angliæ devastabat omni crudelitatis genere; dicens, antecessorum hereditario jure et collimitanei maris vicinitate sibi magis deberi regnum Angliæ quam Stephano regi et Normannis ex Wilhelmi bastardi pervasione etc. Pertz, Monunienta, Scriptores VI. 386.

2 Chronicles of the reigns of Stephen, Henry II and Richard I, ed. R. Howlet, Kate Norgate, England under the Angevin kings I 289 fl\ Dictionary of National Biography, David.

Side 291

Da Kong David til dette Angreb havde samlet Krigere fra hele sit Rige, ogsaa fra de under norske Høvdinger staaende Landskaber og fra Orknøerne, var det jo muligt, at der ogsaa fra Danmark var kommen Hjælpeskarer. I de mange Kilder, der beretter om Felttoget, vil man dog aldrig finde »Daner« eller Folk fra »Danmark« nævnte. Ældre Historikere (P. A. Munch, Fr. Schiern) vare dog tilbøjelige til, med Støtte af den flanderske Kilde, at antage, at ogsaa Erik Lam havde sendt Krigere, men Edw. Freeman (The norman conquest of England, V. 861) afviser dennes Udsagn som übrugeligt; den har forvexlet Danernes Konge med Skotternes. Det skal nu paavises, hvad der er Aarsag til denne Forvexling.

For en Del Aar siden (1894) har jeg ved en Undersøgelse her i Tidsskriftet (6. R. IV. 734 ff.) henledet Opmærksomheden paa, at en paalidelig tysk Krønike i en udførlig Beretning om Kampen ved Fotevig fortæller, at en Skare paa 300 tyske Krigere, der var kommen Erik Emune til Hjælp, under Anførsel af hans Søstersøn David gjorde et Udfald fra Lund; den tapre Yngling kastede sig i dristig Nærkamp ind mod de talrige Fjender, splittede dem og jog dem paa Flugt. Nogen anden Søstersøn af Erik Emune end Erik Lam er os ikke bekendt, og Krønikens Karakteristik af Davids Personlighed passer fortrinligt med hvad andre Kilder berette om denne enthusiastiske, kampglade Yngling. Det var saaledes ham, der stormede frem til Forsvar for Erik Emune, da Sorte Plov rettede sin Lanse imod ham, de andre Krigere maatte holde ham tilbage. Ligeledes omtaler Saxo flere Gange Eriks dristige Vovemod, som andre maatte dæmpe.

Jeg udtalte dengang, at jeg ikke troede at have »bevist«, at den unge David var Erik Lam, selv om jeg havde tilvejebragt megen Sandsynlighed derfor. Nu støttes denne Antagelse yderligere ved Paavisningen af, at en udenlandsk Forfatter har forvexlet Kong David af Skotland med en »Danernes Konge« der bar dette Navn; tilmed bestyrkedes han vel i denne Tro, fordi den danske Konge var i Udlandet kendt for krigersk Kamplyst.

Side 292

Dobbelte Navne var i Yndest paa denne Tid — især i Tyskland — ikke mindst bibelske Navne. I forskellige tyske Kilder tales der om Kong Petrus, og samme Petrus, »den danske Konges Søn«, er Vidne under et af Kong Konrad 111 udstedt Brev; der er ikke Tvivl om at det er Kong Svend, Erik Emunes Søn, skønt vi kun ad denne Vej erfare, at han ogsaa bar det bibelske Navn. Det er ogsaa alene ad denne Vej, at vi faar Kundskab om en dansk Kong David. Johannes Steenstrup.