Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 2 (1932 - 1934) 1

E. M.

Side 435

I en af de utallige Serier, gennem hvilke videnskabelig Literatur ser Lyset i Amerika — The Albert Shaw Lectures on Diplomatic History — har Professor Charles Callan Tansill offentliggjort en Redegørelse for The Purchase of the Danish West Indies (1930).

Det er »diplomatisk« Historie i strengeste Forstand, for saa vidt Fremstillingen næsten helt indskrænker sig til de mellemfolkeligeForhandlinger og den Debat i Presse og Folkerepræsentationer,som de og deres Resultater, de forskellige Salgskonventioner,giver Anledning til. Samlede Redegørelser for Salgsvilje og Købelyst faar man kun, naar de kommer frem i Akterne. Tilstandsskildringer af de ombejlede Øers Forhold mangler ganske, noget nær ogsaa almindelige Indledninger til Afsnittene. Prof. Tansills Bog er i Virkeligheden et Uddrag af en kronologisk ordnet Akt- og Artikelsamling, meget omstændeligt og forstandigtgjort og for det amerikanske Stofs Vedkommende tilsyneladendesærdeles udtømmende. Det danske Materiale er mere fragmentarisk. Forfatteren læser øjensynligt ikke selv Dansk, og det vestindiske Spørgsmaals offentlige Udvikling paa denne Side af Atlanten kender han kun fra Gesandtberetninger og Telegrammertil engelske og amerikanske Blade. Derimod har han faaet Afskrifter af dansk diplomatisk Korrespondance helt op i Halvfemserne og har paa lignende Maade skaffet sig Aktstykker

Side 436

fra Udenrigsministeriernes Arkiver i London og Berlin. Utrykt fransk Materiale mangler ganske, og han synes ikke engang at være opmærksom paa »Documents diplomatiques francais 1871 1914«, hvis 1. Serie 11, Nr. 362 og 487 f. Ex. omtaler dansk Vestindien.Det besynderlige er iøvrigt, at saa længe han har Adgang til det amerikanske Udenrigsministeriums Arkiv, angiver han ikke, at de mere betydelige Akter, han bruger, allerede er offentgjortei forskellige Bind af »Papers Relating to the Foreign Relationsof the United States«.

Overraskende Nyt bringer hverken det danske eller amerikanske Materiale; mere interessant er det tyske. Det viser, at Indflydelse fra Berlin ikke har bidraget til, at Salgsforhandlingerne ved Aarhundredskiftet strandede, men helt uden Interesse for Jomfruøerne har Rigsregeringen for Resten ikke været (S. 42223), og vi ser, at endnu i 1896 kunde en dansk Minister overfor den tyske Gesandt slaa paa Muligheden af et Bytte med Nord-Slesvig (S. 393), ligesom at man her i København under den spansk-amerikanske Krig 1898 regnede med en amerikansk Besættelse af Øerne (S. 395).

Et Spørgsmaal, som spillede en stor Rolle under Kampen for og imod Salget her i Landet for tredive Aar siden var de forskellige selvbestaltede Mellemmænds Virksomhed baade her og i Staterne. Prof. Tansill har ogsaa adskillige Sider baade om Niels Grøns og navnlig Kaptajn Ghristmas's Optræden, men det meste er en omhyggelig Sammenstilling af allerede offentliggjort amerikansk Stof. Hans Arkivmateriale fra Washington og Berlin og navnlig den amerikanske Diplomat Henry Whites Privatpapirer kaster noget Lys over Sagen, og egentlig forklejner det ikke Kaptajn Christmas. Han har aldrig lagt Skjul paa, at det for ham drejede sig om Penge, og White, der gentagende Gange var i København i Forbindelse med Købeplanerne, mener, at han übestrideligt har faaet Løfte om Provision af Konsejlspræsident Hørring.

For den sidste halve Snes Aar af Perioden, da ogsaa Washington- Arkivet har været lukket for ham, bygger Tansill næsten udelukkendesin Fremstilling paa Akterne i »Papers Relating to the Foreign Relations of the United States« for 1926, Dr. Egans Bøger: »Ten Years Near the German Frontier« og »Recollections of a Happy Life« — en ikke alt for paalidelig Kilde — samt det Brudstykke af Statssekretær Lansings Memoirer, der blev offentliggjorti »New York Times' Magazine« for 19. VII. 1931. Det sidste er et meget vigtigt Bidrag til vor Viden om Salgets Historie, idet det viser, hvorledes det forholdt sig med den formentlige

Side 437

amerikanske Pression mod Danmark. Sine almindelige Forfatterprincippertro standser Tansill iøvrigt brat sin Skildring med Begivenhederne 1916. Bogen tier fuldstændig angaaende Øernes Vanskæbne under Stjernebanneret. En Artikel herom, der forøvrigtstræber at faa alle gunstige Momenter frem, findes i Tidsskriftet»Current History« for Juli 1931. E. M.