Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 2 (1932 - 1934) 1

Holger Hjelholt

Side 417

Indenfor Selskabet for Udgivelse af Kilder til dansk Historie (»Kildeskriftselskabet«) har der fra forskellig side været rejst kritik mod selskabets hidtil gældende vedtægter, som man fandt mindre tidssvarende. Resultatet er blevet, at man, efter at spørgsmålet var bleven behandlet af en nedsat kommission, på et møde den 11. maj 1932 enedes om et nyt vedtægtsforslag. Fra de gamle vedtægter adskiller de nye sig navnlig ved, at selskabet har besluttet sig til fra et skiftende forretningsudvalg at gå over til en fast treårig bestyrelse, hvis medlemmer kan genvælges. Man har herved villet opnå en fastere form for selskabets ledelse og en større mulighed for, at styrelsen, hvis myndighed også er øget, kunde udfolde et kraftigere initiativ. Hertil sigter det ligeledes, at man har vedtaget at yde selskabets sekretær et honorar. Af nye bestemmelser skal endvidere nævnes, at det ikke længere er et ufravigeligt krav, at selskabets medlemmer skal være bosatte i København, og man har gjort optagelsen af nye medlemmer lettere. De gamle prøvede regler for udgivelsen af arbejder ved selskabet er derimod forblevne urokkede ved det nye forslag.

Efter årsmødet den 22. sept. 1932 udgøres selskabets styrelse af bibliotekar dr. phil. Ellen Jørgensen som formand, arkivar dr. phil. H. Hjelholt som sekretær og museumsinspektør dr. phil. Poul Nørlund som kasserer. På årsmødet indvalgtes følgendefire

Side 418

gendefirenye medlemmer: landsarkivar Svend Aakjær (der dog tidligere havde været medlem, men i henhold til de gamle regler var udtrådt ved sin udnævnelse til landsarkivar i Viborg), dr. phil. Astrid Friis, museumsinspektør Georg Galster og arkivar dr. phil. Bjørn Kornerup. Selskabet tæller derefter i alt 22 medlemmer.

Med hensyn til selskabets virksomhed skal her fremhæves de store og betydelige arbejder, der allerede er under udgivelse: Repertoriets 2. række (hvoraf 4 bd. er udkomne), ved William Christensen; Inkvisitionskommissionen af 20. fan. 1772 (3 bd. udkomne) ved Holger Hansen og Breve til og fra Mogens Gyldenstjerne og Anne Sparre (1 bd. udkommet) ved E. Marquard. Men endvidere har selskabet i det forløbne år truffet forberedelser til tre nye udgiverarbejder: en udgivelse af Hertug Hans den ældres registranter (Hansborgregistranterne) fra tiden 15431580 ved mag. art., frk. C. E. Andersen, en udgivelse af Frederik ll.s dronning Sophies kopibøger, der findes fra tiden 15881617, ved bibliotekar Svend Thomsen samt endelig en udgave af Reynold Junges møntmesterregnskaber (fra Grevefejdens tid) ved museumsinspektør Georg Galster. De to første udgiverarbejder skulde ske ud fra samme principper som de ved rigsarkivets store publikation »kancelliets brevbøger« anvendte, medens møntmesterregnskaberne skulde udgives in extenso. Ser man såvel på selskabets store løbende udgiverarbejder som på de opgaver, der er planlagt, og som det forhåbentlig ad åre vil lykkes at skaffe midlerne til og gennemføre, tør man formentlig slå fast, at »Selskabet for Udgivelse af Kilder til dansk Historie« stadig hævder en smuk stilling i arbejdet for tidssvarende kildepublikationer til gavn for vort lands historiske forskning.