Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 2 (1932 - 1934) 1

P. N.

Side 687

Louis Bobé: Moritz Hartmann og Danmarks Forbindelser med Republiken Venedig (1933) er en Beretning om en mærkelig Æventyrer, Holstener af Fødsel og dansk Søofficer, der gik i venetiansk Tjeneste og — sammen med en Del andre Danske, Norske og Holstenere forøvrigt — i 1680'erne og 1690'erne deltog i Tyrkerkrigene i Grækenland. Moritz Hartmann har gjort sig uforglemmelig i Danmark ved efter det sørgelig berømte Bombardementpaa Akropolis i September 1687 at sikre sig som Trofæ to Metopehoveder fra Parthenons Gavl, som han sendte hjem

Side 688

til den danske Konge, og som nu findes i Nationalmuseets Antiksamling,hvor de hører til det samlede Museums værdifuldeste Skatte. Man vidste fra Kunstkammerets Protokol, at de var »fremskichet af Capitain Hartmand fra Athenen Anno 1688«, og Arkæologen P. O. Brøndsted paaviste i 1830, at de stammede fra Parthenon og ikke, som Protokollen opgiver, fra Dianatemplet i Efesos; men det er Dr. Bobés Fortjeneste at have udredt, hvem denne Kaptajn egentlig var. Hjemvendt fra Morea sendtes han i 1689 af det Ostindiske Kompagni som Guvernør til Trankebar for at slutte Fred med Stormogulen i Surate; ogsaa Skildringen af denne Rejse, der endte sørgeligt med Skibsforlis og Proces, er bygget paa hidtil übenyttet Kildemateriale. Hartmann døde i 1695 kun 38 Aar gammel ombord paa den venetianske Flaade i Arkipelagos,under Deltagelse i en ny Tyrkerkrig. I hans Fødeby Heiligenhafen opsatte hans Arvinger et Epitafium over ham med Portrætbuste af den berømte Billedhugger Th. Quellinus.

I et Tillæg har den lærde Forfatter samlet en Mængde Oplysninger om andre Danskes Ophold i Venedig, fra Erik af Pommern til Frederik IV. Værket, der er udsendt paa Foranstaltning af Generalkonsul Hj. Hartmann, fremtræder i en sjælden smuk Udstyrelse, dog næsten over-illustreret. P. N.