Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 15 (1983 - 1985) 4

Erik Thostrup Jacobsen: Foden i Døren. Danmark mellem Sovjetunionen og England 1944-45. (Odense Universitetsforlag, 1984). 136 s.

Henning Poulsen

Bogens emne er de allierede stormagters holdning over for de ledende kredse i Danmark - Frihedsradet og de samarbejdende politiske partier - da disse i krigens slutfase forhandlede om befrielsesregeringens sammensaetning. Deter tidligere behandlet af Jorgen Haestrup og Mary Dau, og bogen rummer ingen epokegorende nyheder.

Den britiske holdning er uddybet og dokumenteret gennem studier i Foreign Offices arkiv. De bekraefter, at England straebte mod at forlige de danske parter, og fastslar, at England opfattede den sovjetiske politik som et forsog pa at splitte dem for ensidigt at satse pa Frihedsradet. Om denne opfattelse, som forfatteren har gjort til sin egen, kan sta for en tilsvarende prove, har han ikke kunnet konstatere uden tilgang til de sovjetiske arkiver. En noget mere forsigtig konklusion havde derfor nok vaeret pa sin plads, isaer da det foreliggende materiale ikke entydigt peger i den retning.

Deter nok muligt, at Sovjet forestillede sig Frihedsradet som tyngdepunkt i en »folkefrontsregering«; men selv i sa fald matte det vaere et problem, at Socialdemokratiet kom til at sta udenfor. Ved ensidigt at holde pa Frihedsradet ville Sovjet komme til at spaende ben for den organisatoriske enhedsfront, som DKP som andre kommunistiske partier tilstraebte gennem en sammenslutning af de to arbejderpartier. Pa den baggrund kan hovedkilden, Dossings udforlige referat af sin samtale med viceudenrigsminister Dekanozov 17. jan. 1945, ogsa laeses pa en anden made. Forfatteren har haeftet sig ved kritikken af den tidligere regerings politik, men burde nok have sogt at forklare, hvorfor Dekanozov sa ihaerdigt, om end forgaeves, provede at fa Dossing til at rehabilitere i det mindste dele af Socialdemokratiet. Der er intet til hinder for at antage, at ogsa Sovjet foretrak et dansk kompromis, om end maske pa lidt andre betingelser, end briterne forestillede sig.