Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 15 (1983 - 1985) 4

Knud Aagaard: Physisk, oeconomisk og topografisk Beskrivelse over Thye beliggende i Thisted Amt, lborg (1802) 255 s. - C. Schade: Beskrivelse over Øen Mors (1811) 372 s. (Genudgivet af Landbohistorisk selskab 1984).

Finn H. Lauridsen

Side 673

Da pastor Knud Aagaard til Skjoldborg-Kollerup i 1802 udsendte sin beskrivelse over Thy var det angiveligt i det hab, at den kunne give et overskud til fordel for Degnenes og skoleholdernes enkekasse i Thisted amt, som Aagaard selv havde oprettet. Men han havde ogsa den dybere og bredere hensigt at gore regeringen, Landhusholdningsselskabet og »oplyste patrioter« opmaerksom pa »denne provinses mangler« og derved »bringe de savnede vindskibeligheds grene til fremvaekst«. Det sidste lader ane en kritisk beskrivelse; men deter nu ikke sa gait, selv om der da peges pa et og andet, som kunne og burde vaere anderledes.

Side 674

Aagaards beskrivelse er ret traditionel topografi, hvoraf det mest vaerdifulde nok er den detaljerede gennemgang af de enkelte sogne og deres erhvervsmaessige betingelser. Her har han virkelig vaeret langt omkring. Der er sagar et kapitel om de dengang sa bekendte thybooste, hvor man laerer, at de ikke matte »anskaeres«, for de var godt et ar gamle. Det har vaeret staerk ost for alle pengene.

Caspar Schade var provst i Nykobing Mors, og hans skildring af sin 0 ni ar senere er vaesentlig anderledes. Der er klimabeskrivelse med detaljeret meteorologi, botanik med registering af alle eksisterende planter, ditto for dyr, fugle, fisk, padder, slanger og insekter - alt med enkeltheder om liv og levesteder m.v., nar han har noget at meddele herom. Ind imellem er der for en nutidslaeser lidt übehagelige ting fra fortidens omgang med dyr. Foruden almindelig topografi med natur, erhverv, politiske og sociale forhold har han ogsa et afsnit om Mors' historie, hvor han bl.a. 14 ar for stormfloden i 1825 diskuterer frygten for et gennembrud af Vesterhavet, og hvad det kunne fore til. I et slutkapitel giver han et billede af morsingboens levevis og taenkemade. Deter fornojeligt.

Begge de to boger lader sig udmaerket laese endnu i dag, og deter derfor fortjenstfuldt af Landbohistorisk Selskab at have genudgivet dem. Men selv om der nok er alle gode grunde for det, er prisen nu alligevel blevet pebret - henholdsvis 210 og 298 kr. eller 425 kr. for begge, kobt samlet.