Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 15 (1983 - 1985) 4

Franz Wingender: Mit danske liv. Baggrund og grundlag for en tilværelse som dansk i Sydslesvig 1920-1950. (Rosenkilde og Bagger, 1983). 220 s., 150 kr.

Henrik Becker-Christensen

Franz Wingenders bog om barndomsog ungdomsarene (fodt 1918) i Sydslesvig er ikke en erindringsbog i snaever forstand. Den indledes med et laengere vue over danskhedens udvikling i landsdelen fra 1864 og frem til 1930'erne, der fylder omkring en trediedel af bogen og som har mere karakter af at vaere en mindretalshistorie i bred forstand. Her skildres baggrunden og grundlaget for en tilvaerelse som dansk i Sydslesvig specielt i Weimartiden og i begyndelsen af nazitiden, mens forfatteren selv kun optraeder i glimt.

Fra midten af 1930'erne koncentreres fremstillingen om Wingenders egne oplevelser og virke forst som handelslaerling, dernaest som soldat og endelig som ungdomssekretaer under Sydslesvigs danske ungdomsforeninger. Her berores savel det indre liv i mindretallet - sasom familien, skolen, foreningslivet og pressen - som forholdet til myndighederne og den tysksindede befolkning i almindelighed.

Nyt for de fleste er nok skildringen af det illegale arbejde vendt mod vaernemagten, som kredse inden for mindretallet dretalletdeltog i ved slutningen af krigen 1944-45. Tilsvarende belyses forholdet til den engelske besaettelsesmagt i de forste efterkrigsar, der heller ikke var uden problemer for mindretallet. Wingender kommer ogsa ind pa problemet med de mange tidligere overbeviste tyskere, som i disse ar sluttede sig til det danske mindretal. Skulle man afvise dem eller acceptere deres »omvendelse« til danskheden? Wingenders svar er her det rimelige, at hvis man selv vil have retten til at revidere et standpunkt og i givet fald tage nyt bestik, sa ma man ogsa indromme sine medmennesker denne ret. Det gaelder ikke mindst for et graenselandsmenneske, hvis slaegt gennem generationer har mattet leve under meget skiftende politiske og nationale vilkar.

Erindringerne slutter omkring 1950 pa et tidspunkt, hvor forholdet igen var meget spaendt mellem mindretallet og de tyske myndigheder. Deter lidt synd, at forfatteren ikke her forer fremstillingen op til i hvert fald 1955, da Kobenhavn-Bonn erklaeringerne banede vejen for en ny national afspaending i graenselandet. Isaer da Wingender formar at skrive levende og engageret pa en made, som gor hans erindringer til spaendende laesning.

Bogen afsluttes pa siderne 159-212 med en yderst fyldig tidstavle udarbejdet af Johann Runge. Den er et meget nyttigt vaerktoj til studiet af det danske mindretals historie og en god stotte til laesningen af Wingenders fremstilling.