Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 15 (1983 - 1985) 4

Vivian Etting, Rodolfo Signorini, Birgitte Werdelin: Fra Christian I's Italiensrejse 1474. En latinsk hyldesttale af Filippo Nuvoloni udgivet med indledning og Christiern Pedersens gammeldanske bearbejdelse (Museum Tusculanum, 1984). 107 s., ill., 97,60 kr.

Jens E. Olesen

Interessen for kong Christian I og hans nordiske og europaeiske politik er i vaekst i disse ar. I januar 1474 drog kongen ledsaget af dronning Dorothea og et stort folge pa pilgrimsfaerd til Rom. Rejsen var ogsa en politisk rejse, hvorunder kongen skulle forhandle med den tyske kejser Frederik 111 og flere fyrster. Efter et ophold hos kejseren i Rothenburg drog Christian I via Innsbruck til borgen Malpaga i Norditalien, hvor condottieren Bartholomeo Colleoni gav ham en praegtig velkomst. Sidst i marts maned naede kongen til Mantova, hvor han blev modtaget af markgrev Ludovico Gonzaga og dennes hustru Barbara, der var dronning Dorotheas soster. Den 6. april 1474 naede Christian I til Rom, hvor han blev i tre uger og opnaede flere privilegier fra pave Sixtus IV.

Pa hjemrejsen fik kongen endnu en gang en stralende modtagelse i Mantova, og hofmanden Filippo Nuvoloni holdt ca. 12. maj en laengere latinsk tale til aere for ham. Talen blev formodentlig trykt samme ar i Mantova og er det aeldst kendte trykte skrift med forbindelse til Danmark. Den foreligger nu i genudgivelse for forste gang siden originaludgaven med tekstkritiske noter af professor Rodolfo Signorini, sammen med Christiern Pedersens danske gendigtning fra begyndelsen af 1500-arene. I en historisk indledning giver B. Werdelin og V. Etting en oversigt over Christian I's Romrejse (med kilder og litteratur) og om Christiern Pedersens virksomhed, mens R. Signorini skriver om Filippo Nuvolini og dennes italienske baggrund. Indledningen er forsynet med flere instruktive billeder vedrorende kongen og hans tid samt en raekke biografiske data med en kort karakteristik af personer, som forekommer i talen. Bogen afsluttes med faksimilegengivelse af 1474-trykket efter et eksemplar i The Henry E. Huntington Library i Californien.

I den interessante og svulstige, men i historisk henseende mindre givende tale roses kong Christian I for »sine talrige dyder«. Talen afspejler Renaessancens fyrsteideal, men ogsa i sin dvaelen ved Antikken (inspireret af Paulus Diaconus' »Historia Romana«) levede Filippo Nuvoloni op til tidens idealer. Christian I's titel af konge over goter og slaver gav Nuvoloni lejlighed til at mindes barbarerne, som invaderede Italien tusind ar tidligere, og til at understrege, hvordan kongen i modsaetning til sine forfaedre rejste fredeligt til Italien. Sammenstilh'ngen i udgaven med Christiern Pedersen er vellykket og afslorer sidstnaevntes meget frie gendigtning af talen, hvor hele passager ma tilskrives Christiern Pedersen selv. Til belysning af Christian I's Romrejse og datidens fyrsteidealer og interesse for Antikken ma genudgivelsen af Filippo Nuvolonis tale hilses velkommen.