Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 15 (1983 - 1985) 3

Knud Fanø, Fr. Rudbeck og Inger Bjørn Svensson: Det unge grønse- vørn. (Andr. Clausens Boghandel, Sønderborg, 1983) 328 s., 150 kr.

Henrik Becker-Christensen

Side 535

I 50-aret for Det Unge Graensevaerns oprettelse i 1933 er denne nationale organisations tidligste virke nu blevet indgaende behandlet i en fornemt udstyret publikation. Resultatet er blevet en meget solid, traditionel foreningshistorie, der er med til at kaste lys over de danske bestraebelser i 1930'erne pa at daemme op for de lokale tyske krav om en graenserevision.

Side 536

Skabelsen af DUG blev den unge sonderjyde Peter Marcussens livsvaerk. Under indtryk af den nazistiske magtovertagelse i Tyskland og det forstaerkede pres pa den dansk-tyske graense tog han i 1933 initiativet til dannelsen af et faellesrad for alle danske ungdomsorganisationer, som kunne koordinere det nationale arbejde og styrke danskheden i graenselandet.

Den nye organisation med navnet Det Unge Graensevaern kom til at saette ind pa mange felter. Dens aktiviteter spaendte lige fra okonomisk stotte til foreninger, kursus- og studiekredsvirksomhed, foredrag, udgivelse af egne publikationer og drift af vandrehjem til organisering af frivillige arbejdslejre. Hertil kom de store nationale manifestationer i 1930'erne i form af de arligt tilbagevendende staevner rundt omkring i Nordslesvig, hvoraf de storste kunne samle op til 35-50.000 deltagere. Med hensyn til de sidstnaevnte er det dog nok lidt overdrevet, nar bogens forfattere mener (s. 43 og 50), at de to store folkemoder i Tonder og Dybbol i 1933 virkede daempende pa de lokale tyske angreb pa graensen. De mere spagfaerdige toner, som kom til at lyde fra slesvig-holstensk side i den folgende tid skyldtes forst og fremmest et tilhold fra rigsregeringen om, at man skulle forholde sig i ro. De store staevners betydning la derimod i, som det rigtigt papeges i bogen, at de styrkede den indre danske front, og at man »viste flaget« i Nordslesvig.

Fra forste faerd spillede Danmarks tilknytning til Norden en vaesentlig rolle for Det Unge Graensevaerns virksomhed. Denne nordiske bekendelse blev helt abenbar, da organisationen kort tid efter den tyske besaettelse i 1940 pa Peter Marcussens foranledning skiftede navn til Dansk-Nordisk Ungdomsforbund. Navneskiftet kom som et chok for en meget stor del af medlemmerne merneog var pa laengere sigt med til at svaekke virksomheden. Det var i erkendelsen heraf, at man i 1954 vendte tilbage til det gamle navn.

Bogens hovedemne er som naevnt DUG's storhedstid fra 1933-1940, mens tiden under besaettelsen og efter befrielsen er behandlet mere summarisk. Som sa mange andre nationale organisationer gik det medlemsmaessigt stot ned ad bakke for Det Unge Graensevaern i tiden efter 1945, men organisationen lever fortsat om end i en mere beskeden skikkelse.

Som bilag til den velskrevne bog findes fire taler af fremtraedende DUGrepraesentanter i 1930'erne samt en raekke erindringer fra gamle medlemmer, som fortaeller om DUG's virke rundt omkring i landet. Tilsvarende er bogen rigt illustreret. Billedredaktoren fortjener her ros for de meget fyldige billedtekster, som pa udmaerket made supplerer den ovrige tekst og giver en lang raekke personalhistoriske oplysninger.