Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 15 (1983 - 1985) 3

J. Gram-Andersen (red.): Den sjællandske øgruppes landmilitcere domiciler. Bind I-II. (Østre Landsdelskommando, Ringsted, 1980-82). s. og 290 s.

P. C. Willemoes Jørgensen

Side 549

I 1975-76 udsendte Vestre Landsdelskommando et 3-binds vaerk om de jysk-fynske styrkers domiciler (d.v.s. lokaliteter, der pa et givet tidspunkt har haft tilknytning til en landmilitaer enhed). Denne indsats satte gang i ostre Landsdelskommandos bestraebelser for at foretage en tilsvarende indsamling, bearbejdelse og udgivelse af materiale vedrorende de militasre domiciler pa den sjaellandske ogruppe og Bornholm. Ideen var pa denne made at skabe en landsdaekkende »militaerhistorisk Trap Danmark«.

Opgaven er stor. Der regnes med, at ikke faerre end 130 domiciler bor medtages i ostre Landsdelskommandos beskrivelse, der er planlagt til at skulle omfatte 8 bind plus et specielt Bornholmsbind. Der foreligger indtil nu 2 bind, og disse afspejler til fulde redaktionens problemer med at opna en klar disposition for det omfattende arbejde. For ikke at skyde publiceringen ud i en uvis fremtid har man valgt at lade indholdet af de enkelte bind afhaenge af hvilke manuskripter, der er kommet i hus. En overordnet alfabetisk eller geografisk inddeling er dermed fra starten opgivet, hvilket er forstaeligt, men beklageligt, og man ma habe, at det planlagte register- og oversigtsbind til sin tid vil kunne binde vaerkets mange dele sammen pa en for brugeren acceptabel

Bind I indledes med en fyldig redegorelse af redaktoren, kaptajn J. Gram-Andersen, for vaerkets tilblivelse, hvorefter der via et par korte historiske rids over den sjaellandske ogruppes militaere betydning og ostre Landsdelskommandos oprindelse tages fat pa domicilbeskrivelserne. De 2 bind omfatter ca. 30 lokaliteter og daekker forst og fremmest Kobenhavn og Nordsjaelland, men der er mange huller, som de efterfolgende bind rna fylde ud. De enkelte bidrag, der hovedsagelig er forfattet af officerer, spaender fra nogle fa sider op til ganske store artikler (f.eks. om Frederiksborg Slot og Livgardens Kaserne i bd. I, Amager Faelled og Sandholmlejren i bd. II); men faelles for bidragene - store som sma - er, at de giver saerdeles mange og kontante informationer. Dette skyldes ikke mindst, at redaktionen har fastlagt en klar disposition for den enkelte domicilbeskrivelse - og handhaevet den! I denne disposition er der navnlig grund til at haefte sig ved de vaesentlige afsnit om bygningshistorie og anvendelse (indkvarterede enheder). Ogsa det saerdeles fyldige illustrationsmateriale (kort, stik, tegninger og fotografier), der ledsager de enkelte bidrag, er vaerdifuldt, om end praesentationen af det ofte virker noget uigennemtaenkt.

De mange bidrags kvalitet er svingende,som

Side 550

gende,somdet hyppigt vil vaere tilfaeldetmed et stort forfatterkollegium, men generelt er niveauet godt. Kan denne standard fastholdes, vil redaktionen - og med den laeseren - have grund til at vaere tilfreds; men der er, som naevnt, lang vej igen, og man savnerstadig forfattere til adskillige domicilbeskrivelser,hvorfor redaktoren i indledningen til bind II da ogsa opfordrerinteresserede til at melde sig. Denne opfordring vaere hermed videregiveti hab om, at det store arbejde kan blive afsluttet inden udgangen af dette arti. Det skal tilfojes, at et tredie bind er pa trapperne, idet beskrivelsen af Bornholms militaere domiciler udsendesi begyndelsen af 1985.