Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 15 (1983 - 1985) 3

Kirkens bygning og brug. Studier tilegnet Elna Møller. (Nationalmuseets Forlag, 1983). III. 209 s., 200 kr.

Wivan Munk-Jørgensen

Side 548

Festskriftet er udgivet i anledning af Elna Mollers afgang fra redaktionen af Danmarks Kirker efter 40 ars virksomhed, fra 1944 til 1984. Elna Moller har vaeret med fra starten af dette vaerks udgivelse, som i dag andrager mere end 10.000 sider. Hun tiltradte arbejdet pa Nationalmuseet efter afsluttet arkitektuddannelse. Hendes forste store opgave var beskrivelsen af Roskilde Domkirke, siden fulgte beskrivelsen af de sonderjyske kirker, og et af de sidste, storre arbejder var monografien om Ribe Domkirke. Endvidere har hun i arenes 10b udsendt publikationer med vaesentlige bidrag til den middelalderlige derligearkaeologi og arkitekturhistorie. Alt i alt en imponerende arbejdsmaessig og forskningsmaessig indsats, som nok fortjener et festskrift.

Bogen indeholder indlasg af redaktorerne for Danmarks Kirker og er - festskrifttraditionen tro - en praesentation af vidt forskellige emneomrader og tilgangsvinkler fra det store arbejdsomrade. I forordet praesenteres malsaetningen som et forsog pa »at sammenfatte emner, der hver pa sin vis fortaeller om de skiftende forudsaetninger og funktioner, der skabte kirkekunsten«. Denne malsaetning er fulgt med mere og mindre stringens, og nogle af indlaeggene forekommer ret snasvert

Laesevaerdig er »Tidlige vestsjaellandske og lolland-falsterske vesttarne« af Hans Stiesdahl. Her behandles problemer omkring udformning og funktion af tidligt romanske vestanlaeg. Artiklen bidrager ikke blot til en forstaelse af periodens eget tarnbyggeri, men til forstaelse af denne arkitekturforms betydningsindhold i det hele taget.

I »Skriftemal og skriftestol« af Erik Skov gives en kirkehistorisk indforing i skriftemalets skiftende karakter og indhold efter reformationen og den virkning, det har afsat pa kirkegang og -inventar.

I »Lektoriepraedikestole i ostdanmark« behandler Marie-Louise Jorgensen et ligeledes interessant afsnit af kirkehistorien, nemlig forholdene omkring praedikevirksomheden for og efter reformationen og dens fysiske rammer i kirkerummet. I de omtalte arbejder belyses liv og indhold i Danmarks kirker med autoritet og pa baggrund af et stort materiale.

»Pa sporet af den jyske fod« af MarianneNielsen og Niels Jorgen Poulsen er et forsog pa at indkredse maleenhedenfor Ribe Domkirke. Med udgangspunkti

Side 549

punktiElna Mollers arkaeologiske undersogelseraf kirken gor de op rned hidtidige opfattelser og giver et bud pa en »lokal« maleenhed samt ansatser til en tolkning af talmystikken i kirkens indbyrdes relationer.

Til afrunding af dette spekter af kirkekunst afsluttes skriftet med en godbid, »Musikken i Danmarks kirker« af Ole Olesen.

Jeg skal sluttelig ikke undlade at gore opmaerksom pa, at bogen er gennemillustreret med tegninger, plancher og fine sort-hvide fotografier, helt i trad med udstyret for Danmarks Kirker, og at den er forsynet med grundige og fyldige referencer.