Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 15 (1983 - 1985) 3

Rie Holm: Dansk Kvindesamfund i Odense 1890-1900. En studie i sammenhængen mellem livsvilkår og kvindebevidsthed. (Odense Universitetsforlag, 1981). 369 s., ill.

Dorrit Andersen

Side 532

Denne bog beskaeftiger sig med Dansk Kvindesamfunds Odensekreds i de forste ti ar af dens eksistens. Deter en let revideret udgave af en solvmedaljeafhandlingved Odense Universitet 1978. I sin indledning beklager forfatterendet resultat, der er kommet ud af anstrengelserne. Da der var tale om en prisopgave, matte »det kvindepolitiske brugsaspekt« ryge ud af manuskriptet - som uvidenskabeligt. Forfatteren »bukkede under i slagsmalet med de

Side 533

mandlige praemisser for videnskabelighed«(s. 11). Hun har dog alligevel ikkevillet skrive bogen om for udgivelsen,hvad der kan undre pa denne baggrund.

Deter blevet en meget detaljeret, ofte overdetaljeret, undersogelse, der har sporgsmalet om kvindebevidsthedens udvikling og karakter som hovedemnet. I det omfang, kildematerialet tillader det, belyses saerlig foreningens tre ledende kvinders baggrund samt kredsen om dem som helhed. Forfatteren er ud fra en nutidig betragtning ikke altid tilfreds med bevidsthedsniveauet i foreningen. Der er lagt et stort arbejde i at identificere medlemmerne, og 93 af periodens 135 medlemmer er blevet sikkert identificeret. Flertallet af dem var yngre, ugifte middelstandskvinder, hovedsagelig beskaeftiget i servicefag. Dette resultat svarer til vor viden i almindelighed om Dansk Kvindesamfunds sammensaetning. Medlemmernes baggrund praegede deres virke. Allerede Agnete Rasmussen har i Dansk Kvindesamfund og saedelighedsfejden 1887 (1972) pavist, at Dansk Kvindesamfunds virke var ideelt og ikke socialt og okonomisk orienteret, og dette bekraeftes af Odenseundersogelsen.

Trods sin noget uoverskuelige karakter er der tale om en nyttig bog, der bygger pa en stor arbejdsindsats og praeges af forfatterens staerke, aktuelt betingede engagement.