Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 15 (1983 - 1985) 3

Anders W. Berthelsen: Frispark. Om den danske fodboldbevægelses historie. (Clausen bøger. Aschehoug, 1983). 110 s. 118 kr.

Ib Gejl

Side 531

Denne bog er en bearbejdet udgave af et speciale i dansk af cand.mag. Anders W. Berthelsen, der tillige er journalist. Det gaelder for dette som for flere andre danskspecialer med kultur- og socialhistorisk emne, at personligt engagement og en politiserende holdning har erstattet objektivitet og kildekritik (s. 27: »Der findes ingen palidelige undersogelser af spillernes sociale status i danske fodboldklubber, men dagbladet Social-Demokraten haevdede i 1929, at 75% af alle danske idraetsmaend var arbejdere«).

Berthelsens udgangspunkt er en staerk tilknytning til Odense-fodboldklubben Marienlyst og til arbejderklassen. Deter saledes arbejderfodbold, der er hans hjertebarn, og deter bestemt ingen central indfaldsvinkel til emnet. Selv fastslar han da ogsa, at »arbejderfodbolden« aldrig blev nogen modkultur, men snarere en efterligning af det bestaende. Interessant i bogen er dog skildringen af forholdet mellem Dansk Arbejder Idraet (DAI) og Dansk Idraets Forbund (DIF) og ligeledes arbejderolympiaderne; men ellers er der tale om en meget spinkel fremstilling af fodboldens opkomst i Danmark, dens udvikling bort fra klubbernes klassepraeg og kvarterstilknytning og endelig dens tiltagende kommercialisering; afsluttet med en halv snes siders statistik, som man kan finde alle mulige andre steder.

De udblik, forfatteren foretager til andre lande, er ret tilfaeldige og tager ikke hensyn til de belt afgorende forskellemellem dansk fodbold, der endnuikke helt har tabt sit praeg af idraet og f.eks. engelsk fodbold, der fungerer pa en helt anden made, gennemprofessionalisereti generationer som den er. Den sidste har f.eks. bestandig bevaret sin basis i arbejderklassen bl.a. som modpol til aristokratiske sportsgrene (cricket, tennis), hvorimod dansk fodbolder langt bredere funderet socialt og langt svagere okonomisk. Helt absurdbliver det naesten, nar forfatteren nsevner nordireren George Best som et eksempel pa en, »som ikke ville give slip pa vin og kvinder, blot fordi han var en eminent boldspiller«. Denne betragtningkan muligvis have sin rimelighedfor amatorer, men man kan ikke opfylde en professionel kontrakt, hvis man ved kampens begyndelse ligger fuld hjemme i sin seng. Lignende letfaerdigeforestillinger

Side 532

faerdigeforestillingerstrommer fra forfatterenspen,
og det forer til en del
selvmodsigelser.