Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 14 (1981 - 1983) 4

Niels Skyum-Nielsen & Niels Lund (ed.): Danish Medieval History. New Currents. (Museum Tusculanum Press, 1981). 258 s.

Michael Linton

Side 732

Ved Kobenhavns universitets 500-ars jubilaeum blev der afholdt et videnskabeligt symposium i Det kgl. Danske Videnskabernes Selskab med et 100-tal deltagere fra ind- og udland. I forelaesninger og diskussioner behandlede man folgende aktuelle forskningsfelter inden for middelalderens historie: 1) Socialhistorie, 2) Kvindehistorie, 3) Konstitutionshistorie, 4) Byer og handel, 5) Borge og befasstninger samt 6) Agrarkrisen i senmiddelalderen. Dette publiceres nu, takket vaere bidrag fra en raekke danske og andre nordiske fonds.

Professor Rodney Hilton fra universitetet i Birmingham tegner den internationale baggrund til den nordiske forskning i socialhistorie, der fra dansk side bliver kompletteret med indlaeg af Niels Lund og Kaj Horby. Hilton advarer mod generaliseringer og betoner den store bredde i de lokale variationer og kompleksiteten i middelalderens samfund. Lund og Horby gennemgar kildematerialet, tidligere forskning og de metodiske problemer vedrorende det danske materiale. Kvindehistorisk forskning far ogsa en vaerdifuld impuls af de meget kompetente analytikere og inspirerende forskere Georges Duby og Nanna Damsholt, der peger pa behovet for en undersogelse af terminologien, hele samfundsstrukturen og en dybtgaende forskning af problemet: Kvinden i kilderne contra kvinden i realiteten. I de to bidrag moder man usaedvanlig mange sporgsmalstegn = krav om forskning i fremtiden (Nanna Damsholts ideer har allerede resulteret i en afhandling om kvinderne hos Saxo, hvis vaerk Gesta Danorum ogsa blev behandlet pa symposiet, men denne debat publiceres i et andet bind).

Bidraget til den konstitutionelle historie er forfattet af professor Erich Hoffman, Kiel, der praesenterer en udmaerket karakteristik af de centralistiske og decentralistiske kraefter i middelalderens Danmark og Sverige. Dertil fojer Niels Skyum-Nielsen en meget grundig og veldokumenteret analyse af Estland under dansk kongemagt, hvor han viser modet mellem europaeiske traditioner og den hjemlige estniske udvikling.

Af de ovrige bidrag kan naevens Olaf Olsens presentation af det humanistiske forskningsrads »Projekt Middelalderbyen« for et internationalt publikum og professor Helmut Jagers (Wurzburg) udmaerkede studie af agrarkrisen i visse lokaliteter i Tyskland samt bibliotekar, dr. Svend Gissels lidt egocentrerede oversigt over odegardsproblematikken i Danmark, der er et resultat af det store forskningsprojekt fra det nordiske historikermode i Bergen 1964 med Erik Lonnroth og Andreas Holmsen som faedre. En stor sensation ved kongressen var afsloringen af den dendrokronologiske datering af Trelleborg til ar 980-81, der blev fremlagt af den eminente skuespiller, museumsinspektor Tage E. Christiansen; desvaerre far vi her kun en bleg version med de vigtigste

Som helhed ma bogens kvaliteter karakteriseres som svingende. Indlaeggeneer af vidt forskellig karat: En del er blot ideoplaeg og hypoteser, andre grundige analyser, en del har ingen ellermeget fa noter, andre er tynget af alt for mange henvisninger, nogle har udmaerkede bibliografier, andre savner sadanne, nogle er forsynet med opsummeringog debatoplaeg, andre

Side 733

mangier dette. Men en vitami
nindsprojtning for forskninger er bo
gen -og deter jo det vigtigste.