Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 14 (1981 - 1983) 2

J. Jensen og CM. Olsen: Oversigt over Fagforeningsbevægelsen i Danmark i Tidenfra 1871 til 1900. Udgivet af Forretningsudvalget for De samvirkende Fagforbund i Danmark. København 1901. (Fotografisk genoptrykt af Sydjysk Universitetsforlag, 1981, med en indledning af Søren Federspiel). 339 s. + bilagstabeller.

Erik Strange Petersen

Side 361

Vaeksten i interessen for arbejderbevaegelsensog -klassens historie, som har praeget det sidste arti, har haft nogle mindre heldige bivirkninger. Deter

Side 362

blevet mere og mere vanskeligt al fremskaffe den aeldre litteratur til undervisnings - og forskningsformal, og samtidig er bibliotekernes beskedne bestand af de klassiske vaerker og tryktekilder blevet mere og mere nedslidt, Der er derfor al mulig grund til at genudgivede mere centrale behandlingei og kildeskrifter, som bl.a. Kildeskriftselskabetog det alt for kortlivede Clio- Reprint forlag har gjort, og det ma hilsesmed tilfredshed, at Sydjysk Universitetsforlagnu ogsa har bevaeget sig ind pa dette omrade. Forhabentlig blivei det ikke det sidste, som redaktionen (Claus Bjorn og Verner Bruhn) ladei hore fra sig.

For undertegnede, som har oplevet at matte vente halvandet ar, for det blev min tur til at lane Statsbibliotekets eksemplar af Jensens og Olsens Oversigt (der oven i kobet kun blev udlant for 14 dage ad gangen), ma netop denne genudgivelse siges at vaere et saerdeles relevant valg.

Bogen er af flere grunde en naermest uomgaengelig kilde til den aeldre fagbevaegelses (og dermed ogsa det aeldre socialdemokratis) historie. Den er skrevet af DsF's topledelse, formanden Jens Jensen og sekretaeren Chr. Martin Olsen (som overtog Jensens post i 1903, da denne blev Kobenhavns forste socialdemokratiske borgmester) kort efter, at den nystiftede landsorganisation havde udkaempet storlockouten i 1899 og indgaet septemberforliget. Begge var fremtraedende pionerer fra arbejderbevaegelsens opbygningsfase, og begge var folketingsmedlemmer. Dette gor Oversigten til en central kilde til selvforstaelsen i den socialdemokratiske ledelse ved indgangen til det 20. arhundrede. Bogens forste halvdel er en engageret historisk gennemgang, som afsluttes med en 60 sider lang og gennemdokumenteret fremstilling af storlockoutens lockoutensforlob. Anden halvdel bestar af dataspaekkede specialoversigtei over de danske fagorganisationer. Foi mange forholds vedkommende udgoi bogen det primaere kildegrundlag foi vor viden om fagbevaegelsens udviklinj frem til landsorganisationens dannelse.

Af disse og andre grunde, blandi hvilke Soren Federspiels indsigtsfulde indledning ikke ma glemmes, fortjenei Jensens og Olsens klassiker stor udbredelse.