Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 14 (1981 - 1983) 1

Bent Jørgensen: Stednavne og samfærdselshistorie. Navnestudier udgivet af institut for Navneforskning nr. 18. (Akademisk forlag, 1979) 173 s., ill.

Henrik Becker-Christensen

Side 170

Samfaerdselens historic i Danmark har hidtil nok vaeret genstand for en lang raekke enkelt undersogelser af bestemte veje og gamle faerdselslinjer, men det har i hoj grad skortet pa mere overordnede, metodiske studier. Alex Wittendorff sogte med held i sin disputats om »Alvej og kongevej« (1973) at rade bod herpa for det 16. og 17. arh.s. vedkommende. Den foreliggende bog af Bent Jorgensen er et skridt i sarnme retning, men her drejer det sig om en undersogelse af en speciel kilde til studiet af vejenes og samfaerdselens historic nemlig stednavnene. Deter saledes de sakaldt samfasrdselsindicerende stednavne, hvis sidste led f.eks. kan besta af ordene -vej, -sti, -vad, -bro eller -vase, der er bogens emne, men med hovedvaegten lagt pa de samfaerdselsforhold, der kun darligt eller slet ikke er belyst gennem andre kilder.

Til undersogelsesomrade er valgt 5 forskellige egne af Danmark.Med denne geografiske spredning har forfatteren sogt at sikre sig, at sa mange samfaerdselsforhold som muligt inddrages i undersogelsen og hermed ogsa skabt grundlag for mere overordnede slutninger. Kilderne til navnestoffet er de samlinger af trykt og utrykt materiale, der findes registreret i Institut for Navneforsknings

Bogens forste kapitler indeholder en interessant gennemgang af stednavnenes mange forskellige ord for faerdselslinjer samt en gennemgang af en raekke forskellige navne og deres betydning. Af saerlig interesse ud fra en vejhistorisk betragtning er kapitlet om samfaerdselsnavnenes alder. I forbindelse med sine haervejsstudier gjorde Hugo

Side 171

Matthiessen i 1927 den centrale iagttagelse, at »...en gammel vej er yderst karrig med oplysninger om sig selv og rober ikke naermere sin alder«. Det samme gaelder ogsa stednavne. Deter imidlertid lykkedes forfatteren pa trods af de store vanskeligheder med at indkredse de enkelte navnes tilblivelsestid at komme med flere gode anvisninger og losningsforslag. Endelig indeholder bogen ogsa en gennemgang af forskellige vejes opgivelse og forfald i de behandlede undersogelsesomrader. Denne del af undersogelsen har ogsa en saerlig lokalhistorisk interesse.

Flere af de anforte eksempler pa samfaerdselsnavne og deres tolkning er, hvad forfatteren selv gor opmaerksom pa, forbundet med betydelig usikkerhed. Alt i alt er det imidlertid lykkedes forfatteren at give lasseren en interessant og velfunderet indforing i stednavnes muligheder for at belyse samfaerdselens historie. Bogen vil derfor uden tvivl vaere til stor glaede for kommende vejhistorikere samt andre interesserede, og som et vigtigt metodisk bidrag inspirere til en storre brug af stednavne ved studiet af samfaerdselens historie, end det hidtil har vaeret tilfaeldet.